Rak dojke prijeti svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj - Ordinacija.hr

Novosti

Rak dojke prijeti svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka, udruga SVE za NJU treću godinu za redom provodi javno-zdravstvenu kampanju „Mama budi zdrava“ kojom senzibilizira učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti prevencije raka te ih potiče da svoje majke, koje nisu obuhvaćene redovnim probirom, potaknu na obavljanje redovitih pregleda.

Rak dojke prijeti svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj, a od ukupnog broja žena oboljelih od malignih bolesti, njih 25 posto oboli upravo od raka dojke. Iako je u razvijenim zemljama stopa petogodišnjeg preživljenja oko 95 posto, u Hrvatskoj je ona ispod 80 posto, unatoč sjajnim stručnjacima i dobroj dostupnosti terapija za rani rak.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju kad su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće, no u Hrvatskoj se svega oko 38 posto karcinoma otkrije u početnom stadiju.

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke od 2006. godine u Hrvatskoj se provodi besplatna mamografija za žene starije od 50 godina, koje se na program odazivaju na razini od oko 60 posto. No iako rak dojke najčešće pogađa žene zrelije dobi, od njega sve češće obolijevaju i mlađe žene koje nisu obuhvaćene probirnim pregledima.

S namjerom da i ovu skupinu žena potakne na redovite preglede i samopreglede, povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, udruga SVE za NJU i ove godine u osnovnim i srednjim školama provodi projekt „Mama, budi zdrava“. Cilj projekta je senzibilizirati učenike o važnosti prevencije raka te, uz njihovu podršku, potaknuti majke na pravovremeni pregled. Projekt se provodi treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a u akciju se dosad uključilo 39 škola iz 17 županija.

Briga za vlastito zdravlje predstavlja odgovornost ne samo prema sebi nego i prema cijeloj obitelji, a djeca mogu imati snažan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Stoga je njihova uloga u ovom projektu prenijeti preventivne i edukativne poruke majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovite kontrolne preglede.

Iz SVE za NJU poručuju: „Budite odgovorne prema sebi i obitelji, ne zanemarujte simptome, redovito se kontrolirajte. Zapitajte se jeste li zadnjih godinu dana bili na pregledu dojki. Ne čekajte da vas zovu na pregled, zatražite ga.“

Samo ove godine, mamama diljem Hrvatske djeca će uručiti čak 15.000 edukativnih letaka te je osobito važno da letak s porukom stigne u prave ruke i potakne žene na odlazak liječniku i onda kad su zdrave.

Zbog aktualne situacije s pandemijom, nije predviđeno da djeca u velikim skupinama snimaju fotografiju ružičaste vrpce ili video kao ranijih godina.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2017. godini zabilježeno 2767 novooboljelih žena od raka dojke, dok je od ove zloćudne bolesti u 2019. godini umrlo njih 752.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo