Rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima - Ordinacija.hr

Novosti

Rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima

Godine 1995. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida, pozivajući tako sve zemlje svijeta da do 2020. godine doprinesu lokalno ovoj globalnoj inicijativi.

U rujnu 2011. Grad Zagreb i Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Klinička bolnica „Sveti Duh“ u Zagrebu, pokrenuli su Projekt „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“, najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste, registriran u najvećoj kliničkoj bazi svjetskih istraživanja clinicaltrials.gov pri U.S. National Institutes of Health.

Dana 30. lipnja 2015. Klinici za očne bolesti Medicinskog fakulteta „Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku, Kliničke bolnice „Sveti Duh“, odlukom Ministarstva zdravlja, dodijeljen je status Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, sa zadaćom primjene i praćenja jedinstvene doktrine i metodologije u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesti ovog polja medicine.

Testiranje vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je način za otkrivanje ambliopije, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka.

Upravo zbog navedenog, u desetak razvijenih zemalja rani probir i liječenje ambliopije uvriježena su javnozdravstvena politika. Ujedno, rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće.

Vođeni idejom stvaranja zdravog društva, a opravdanošću prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i svjetske znanstvene zajednice, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan, te time svrstalo Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u 4. godini života djeteta roditelji će dobiti uputnicu za oftalmološki pregled te će se naručiti na oftalmološki pregled. Na oftalmološkom pregledu učinit će se testiranje vidne oštrine na blizinu i na daljinu, standardiziranim testom, te će se ovisno o nalazu dijete dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati. O rezultatima će biti obaviješten i pedijatar kroz sustav e-zdravstvenog kartona.

Skrining vida, otkrivanje i liječenje ambliopije stvara zdravijeg pojedinca, a time i društvo napretka, s identitetom prepoznatim u svijetu po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece i neupitnim naporima za stvaranje zdravog društva.

Ordiancija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo