Raste svijest o kontracepciji, ali i broj nezaštićenih spolnih odnosa - Ordinacija.hr

Novosti

Raste svijest o kontracepciji, ali i broj nezaštićenih spolnih odnosa

Iako je danas dostupan niz modernih metoda kontracepcije, čak 41 posto svih trudnoća u svijetu čine neželjene trudnoće.

Za planiranje obitelji edukacija i informiranje su od iznimne važnosti, no usprkos tome što svijest o kontracepciji raste, broj nezaštićenih spolnih odnosa među mladima se udvostručio.

U gotovo svim regijama svijeta većina žena u reproduktivnom dobu, koje su u braku ili obiteljskoj zajednici, koristi neku vrstu kontracepcije. 2017. godine uporaba kontracepcije bila je iznad 70% u Europi, Latinskoj Americi, Karibima i Sjevernoj Americi. Ipak, situacija je nešto drugačija među mladima, gdje kontracepciju koristi tek 35 posto njih.

Kako bi se podigla svijest o spolnom zdravlju i dostupnim metodama kontracepcije, četrnaest međunarodnih partnera, uključujući i kompaniju Bayer, 2007. godine pokrenulo je Svjetski dan kontracepcije, koji se svake godine obilježava 26. rujna.

Nedostupne odgovarajuće kontracepcije

Kakvo je stanje u svijetu kada je u pitanju svijest o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju, govore podaci iz istraživanja o stavovima mladih prema seksu i kontracepciji, koje je koalicija Svjetskog dana kontracepcije provela 2017. godine na uzorku od približno 3.000 djevojaka i mladića u dobi od 13 do 25 godina u 15 zemalja svijeta.

Činjenica da svako deseto dijete u svijetu rodi tinejdžerica ne iznenađuje ako uzmemo u obzir da su rezultati pokazali da se, iako mladi znaju više o kontracepciji nego prije, broj onih koji imaju nezaštićeni spolni odnos gotovo udvostručio od posljednje ankete 2009. godine te sada iznosi 65 posto. Kao najčešći razlog za nezaštićeni seks mladi navode nedostupnost odgovarajuće kontracepcije.

“Ove brojke ilustriraju hitnost problema i posao koji je pred nama”, rekao je dr. Michael Devoy, voditelj medicinskog odjela kompanije Bayer

Koalicija Svjetskog dana kontracepcije nastavit će raditi na osnaživanju mladih ljudi, kako bi imali kontrolu nad svojim životima i donosili informirane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Edukacija je jedan od najvažnijih čimbenika u planiranju obitelji, ali i zaštiti od spolno prenosivih bolesti. No, pokazalo se da obrazovni sustav mladima nije adekvatan izvor informacija s obzirom da je 83 posto mladih u anketi izjavilo da odgovore na pitanja traže na Internetu, odnosno da su o seksu naučili više na Internetu nego u školi.

Pilula još uvijek najpopularnija metoda

Edukacija o spolnom zdravlju, osiguravanje dostupnosti kontracepciji, ali i mogućnost odabira odgovarajuće metode kontracepcije utječe na sliku populacije i kvalitetu života. Kontracepcija i planiranje obitelji smanjuje broj pobačaja, rizičnih i maloljetničkih trudnoća, širenje spolno prenosivih bolesti, ali i kontrolira i stabilizira rast populacije i životni standard, odnosno utječe na razvoj društva u cjelini.

Jedan od glavnih pomaka označila je dostupnost hormonske kontracpecije. Prva „antibebi pilula“ u Europi proizvedena je 1961. godine od strane tvrtke Schering, danas u vlasništvu Bayera, do čije registracije i upotrebe na našim prostorima dolazi sredinom 60-ih godina. Kontracepcijska pilula omogućila je ženama neovisnost u kontroli začeća te time značajno doprinijela seksualnoj revoluciji i emancipaciji žena, a do danas je ona ostala najčešće korišten oblik hormonalne kontracepcije.

Ipak, pilula je daleko od jedine dostupne metode kontracepcije, koja ujedno i ne štiti od spolno prenosivih bolesti, već to čine isključivo metode poput prezervativa. No, danas su dostupne i druge vrste kontracepcije poput metoda dugotrajne reverzibilne kontracepcije (LARC) kao što su intrauterini sustavi (IUS), koji mogu biti dobra alternativa piluli, s obzirom da ne zahtijevaju redovito praćenje i mogu biti pouzdaniji, budući da je najnovije istraživanje o kontracepciji koje je Bayer ove godine proveo u suradnji s Europskim društvom kontracepcije, pokazalo da 50 posto žena barem jednom u tri mjeseca zaboravi popiti pilulu.

Iako svijest o kontracepciji raste, važno je nastaviti s edukacijom, informiranjem, ali i radom na novim kontracepcijskih metodama i unaprijeđenju postojećih. Cilj Svjetskog dana kontracepcije upravo je planiranje obitelji, kako bi svaka trudnoća bila željena.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo