Novosti

Razvijena nova pretraga za upalu pluća

Istraživači Instituta tehnologije iz Georgije su razvili uređaj koji može s većom točnošću dijagnosticirati upalu pluća.

Udruženi studenti i predavači Instituta su svoj uređaj nazvali “Pneumonia Check”, a američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su ga odobrili za korištenje u bolnicama i ambulantama. Kako tvrde, nova je pretraga točnija od trenutnih metoda za postavljanje dijagnoze upale pluća koje su učinkovite u oko 40 posto slučajeva.

“Pneumonia Check” omogućuje kliničarima detektiranje patogena koji uzrokuju upalu pluća i ima potencijal spasiti više života nego bilo koji drugi medicinski uređaja. Upala pluća je najčešći uzrok smrti djece diljem svijeta, pokazuju brojke Svjetske zdravstvene organizacije. Procjenjuje se kako svake godine umre 1,6 milijuna mališana mlađih od pet godina. Iako se može uspješno tretirati antibioticima, manje od 20 posto djece zaista i dobije potrebno liječenje.

Uobičajeni uzorci koji se analiziraju zbog moguće upale pluća često su kontaminirani bakterijama iz usta, no ovaj novi uređaj razdvaja čestice iz gornjih dišnih putova i onih iz pluća.

K. HOrvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo