Novosti

Redovita stolica u starijoj dobi više ne mora biti problem

Svi smo barem jedanput osjetili neugodne simptome zatvora, poglavito nadutost i boli i znamo koliko nam neredovito pražnjenje crijeva može narušiti kvalitetu života.

Zanimljivo, mnogi ljudi krivo tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan. Međutim, normalna dinamika pražnjenja crijevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta tjedno, ovisno od osobe do osobe.

Zatvor kao jedan od najčešćih zdravstvenih problema

Ipak, moderni tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problema pučanstva u razvijenim zemljama.

Iako nedostatak tjelesne aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lijekova ili zanemarivanje potrebe za pražnjenjem crijeva znatno pridonose problemu neredovitog pražnjenja crijeva, čini se da glavni uzrok stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo.

Naime, za redovitu stolicu svakodnevno je prehranom potrebno unijeti barem 25 g vlakana, a istraživanja nam pokazuju da tipična zapadnjačka prehrana osigurava prosječno 15 g vlakana. Problem je osobito izražen u starijoj populaciji gdje zbog otežanog žvakanja namirnice bogate vlaknima nisu često na repertoaru. Srećom, u pomoć nam stižu pojedine tvari koje učinkovito pomažu kod zatvora poput laktuloze, tradicionalnog laksativakore krkavine te probiotika i prebiotika inulina.

Laktuloza je vrsta šećera koji se u crijevima razgrađuje na spojeve koji na sebe „navlače“ vodu što omekšava stolicu i olakšava njen prolazak. Obično je potrebno 24-48 sati da laktuloza počne djelovati, jer je učinak moguć tek nakon razgradnje u debelom crijevu. Osim u liječenju zatvora, laktuloza se može primijeniti i za omekšavanje stolice u slučaju hemoroida.

Probiotici i prebiotici ne spadaju u laksative, ali pomažu u regulaciji probave te su vrijedan dodatak uz laksative. Probiotici su živi bakterijski mikroorganizmi koji blagotvorno utječu na domaćina, poboljšavajući njegovu crijevnu mikrobnu ravnotežu. Brojne su studije pokazale da probiotici, mijenjajući sastav crijevne mikroflore, mogu biti korisni kod otklanjanja zatvora.

Budući da prebiotici služe kao hrana probioticima njihov je utjecaj na rast i razvoj normalne crijevne flore nezamjenjiv, a da mogu biti od koristi starijoj populaciji potvrđuje studija objavljena u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition. Autori su u randomiziranoj, dvostruko slijepoj, placebo kontroliranoj studiji proučavali utjecaj dodatka prebiotika inulina na redovitost stolice u starijih dobrovoljava koji pate od konstipacije. Nakon 28 dana pokazalo se da je inulin značajno povećao broj korisnih bifidobakterija te ublažio probleme pri defekaciji. Zaključno, znanstvenici su istakli kako uzimanje pripravaka inulina pomaže pri problemu zatvora, poboljšava kvalitetu života starijih osoba te nadopunjuje djelovanje probiotika.

Laksamol objedinjuje prirodne sastojke, laktulozu i glukofrangulin iz ekstarkta krkavine u inovativnoj formuli ugodnog okusa naranče koja ne urokuje grčeve niti izaziva navikavanje.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo