Znanstvenici tvrde kako omega-3 masne kiseline dobivene iz ribljeg ulja utječu na životni vijek stanica.
Otkriće “eliksira života” uključilo je
608 srčana bolesnika kojima su liječnici savjetovali povećanu konzumaciju ribe
kako bi se zaštitili od ponovljenih srčanih udara.
Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji su
ustanovili kako omega-3 masne kiseline usporavaju oštećenje DNK u telomerima – sićušnim
dijelovima kromosoma koji štite od upale ili procesa starenja.
Ako su telomeri dulji, organizam je biološki mlađi
i zdraviji. Kako ljudi stare, tako se telomeri skraćuju i postanu podložniji
bolestima. Stručnjaci su uvjereni da je ovaj proces u suštini mnogih bolesti
povezanih sa starošću, pa čak može utjecati na očekivanu životnu dob.
Pacijenti koji su konzumirali najmanje omege-3
imali su bržu stopu smanjivanja telomera.
“Ako se poveznica između omega-3 masnih
kiselina i reduciranog starenja potvrdi i u drugim istraživanjima, ovo bi moglo
imati važne posljedice za unos omega-3 masnih kiselina”, komentirala je
nutricionistkinja Carrie Ruxton.
K. Horvat