Novosti

Ride4Women: U Zagreb dolaze sudionici najveće europske edukativne biciklijade

Ride4Women

Zagreb je ovog lipnja jedan od domaćina najveće edukativne biciklijade Ride4Women u Europi. Zdravstveni stručnjaci iz Austrije, Grčke, Engleske, Litve, Poljske, Njemačke i Češke  biciklirat će 1537 kilometara od grčke Atene pa sve do austrijskog Graza kako bi upozorili na važnost prevencije četvrtog najčešćeg raka kod žena – raka vrata maternice.

Prilikom ove biciklističke avanture hvalevrijednog cilja sudionici će u nedjelju, 16. lipnja u 9 sati stići na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića gdje će u druženju s građanima podijeliti najvažnije savjete kada je u pitanju sprečavanje i liječenje ove bolesti. 

Bicikl: pedaliranjem do isklesanog tijela

“Od raka vrata maternice, gotovo potpuno izlječive bolesti, svakog sata u Europskoj uniji umru dvije žene što se godišnje penje na zastrašujuću brojku od 24 tisuće, a u Hrvatskoj više od 100 umrlih koje možemo spriječiti. Upravo zbog toga, pozivam sve da nam se pridruže 16. lipnja na Trgu kako bismo zajedno upozorili na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti” – istaknuo je u ime domaćina biciklijade Ride4Women, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga. 

Biciklizam – važnost hidratacije i prehrane

Najzdraviji vid rekreacije

Bicikliranje je jedna od najzdravijih vrsta rekreacije, a upravo projekt Ride4Women pravi je poticaj za početak tjelesne aktivnosti i brige za vlastito zdravlje. 

“Vjerujem da će ovaj projekt pod sloganom Bicikliraj, rak vrata maternice preveniraj zasigurno iznjedriti pozitivne rezultate te u budućnosti utjecati na smanjivanje broja oboljelih i umrlih od ove bolesti“– zaključio je glavni organizator, doc.dr.sc. Mario Puljiz, dr.med., voditelj odjela za ginekološku onkologiju Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.

6 važnih razloga zbog kojih biste trebali početi voziti bicikl

Pokroviteljstvo predsjednice RH

Nakon druženja u Zagrebu, biciklisti će kroz Ilicu, Aleju Bologne, čvor Jarek krenuti put Maribora koji je sljedeća stanica ove edukacijske avanature.

Početak biciklijade bila je grčka Atena, a sudionici su prošli kroz Skoplje, Tiranu, Podgoricu, Sarajevo, Banja Luku. Nakon Zagreba i Maribora slijedi deveti europski grad i finalni cilj– Graz.    

Događaj u Zagrebu se održava u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba i Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde – Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. 

Rak vrata maternice – prevencija, dijagnoza i liječenje

Ordinacija.hr

Foto: promo

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo