Novosti

Roditelji moraju preuzeti ulogu online odgajatelja

U povodu Dana sigurnijeg interneta, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava sutra, 7. veljače, Udruga roditelja Korak po korak predstavlja posebnu brošuru o sigurnosti na internetu namijenjenu roditeljima. Brošura je pripremljena u okviru projekta #DeleteCyberbullying, koji Udruga roditelja Korak po korak provodi od 2014. godine u partnerstvu s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE).

Cilj je projekta pružanje informacija djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći. Priručnik pokriva temu zaštite od elektroničkog nasilja kao i načine prepoznavanja djeteta u problemu, opisuje osnovna pravila sigurnosti na internetu kao i najčešće rizične situacije u kojima se djeca mogu naći te nudi praktične savjete. Roditelji ga mogu besplatno preuzeti na internetskoj stranici Udruge roditelja Korak po korak.

Priručnik može prevenirati elektorničko nasilje

Priručnik za roditelje nastao je kao najnoviji u nizu alata koje je Udruga roditelja Korak po korak razvila u cilju prevencije elektroničkog nasilja, poput priručnika za učitelje, interaktivne aplikacije s informativnim kvizom za djecu, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike te videospota koji slikovito opisuje što je elektroničko nasilje i kako mu pristupiti. Naime, kako se u novom priručniku ističe, roditelji su, bez obzira na generacijski jaz i razliku u poznavanju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, i dalje najodgovornije bliske odrasle osobe koje imaju ključnu ulogu u prevenciji i otkrivanju elektroničkog nasilja. Stoga je bitno da aktivno porade na smanjenju tog generacijskog jaza, umjesto da ignoriraju to područje smatrajući da je riječ o nečemu za mlade u čemu ne bi trebali sudjelovati. Kako se elektroničko nasilje uglavnom događa dok je dijete kod kuće pod roditeljskim nadzorom, roditelji su prve odrasle osobe koje imaju priliku uočiti nasilje, a u tim je situacijama bitno da dijete u njih ima povjerenja kako bi im se obratilo za pomoć. No, dijete neće tražiti pomoć od roditelja ako misli da ga roditelj, zbog nepoznavanja cyber prostora, neće razumjeti, zbog čega je važno da se roditelj upozna s korištenjem interneta i društvenih mreža. Stručnjaci savjetuju i da roditelji zamole djecu da im pokažu i nauče ih više o cyber svijetu, uslijed čega će se dijete u ulozi učitelja osjećati važno i odraslo, a ujedno će se stvoriti odlična prilika za zajednički razgovor o onom što se na internetu događa.

Cyber prostor, odnosno prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka. Najprije moraju shvatiti velik značaj koji instantne poruke, društvene mreže i internet imaju za socijalizaciju i komunikaciju današnje djece i mladih, a potom je na njima da uobičajene odgojne postupke, koje u stvarnom životu provode s djetetom kako bi mu usadili temeljne vrijednosti nenasilja i pristojnog ponašanja – pojasnila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo