Saznajte kako si pomoći kod žučnih kamenaca - Ordinacija.hr

Novosti

Saznajte kako si pomoći kod žučnih kamenaca

Saznajte sve o žučnim kamencima – zašto nastaju, koji su simptomi, kako ih liječiti i kako se hraniti.

Udruga Medikus vas poziva na stručno predavanje “Žučni kamenci – nastanak i liječenje”, koje će održati dr. Vesna Vučičević, predsjednica Udruge, večeras u 19 sati u dvorani MZ Medveščak (Kazalište Mala scena).

Na predavanju će se predstaviti mehanizam nastanka žučnih kamenaca, faktori rizika, znaci i simptomi, te metode liječenja, kao i preporuka odgovarajuće prehrane. Predavanje je za slušatelje bodovat će se shodno Pravilniku Hrvatske liječničke komore (četiri boda). Ulaz je slobodan!

Što su žučni kamenci?

Žučni kamenci predstavljaju kristale koji nastaju nakupljanjem normalnih ili abnormalnih sastojaka žuči kada se poremeti njihova ravnoteža. Veličinom se razlikuju: mogu biti veliki poput zrna pijeska ili pak veći od centimetra.

Prema izgledu i kemijskoj strukturi žučne kamence dijelimo na kolesterolske i pigmentirane. U pravilu, čak 80 posto slučajeva spada u prvu skupinu, a kamenci se javljaju četiri puta češće kod žena nego muškaraca. Kolesterolski kamenci nastaju kada je žuč prezasićena kolesterolom, dok se pigmentirani stvaraju uz kroničnu hemolizu, alkoholnu cirozu, kroničnu infekciju bilijarnog trakta i starenje.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo