Novosti

Saznajte kojim ste bolestima skloniji, koja vam hrana, tjelovježba te lijekovi odgovaraju!

U novom broju magazina Moje zdravlje donosimo vam odgovore na sva ova pitanja, ali i mnogo više!

Većini je poznato da se genetske pretrage provode u trudnoći, ili u dokazivanju očinstva, ili u dijagnostici i liječenju bolesti, no uskoro bi genetska analiza mogla postati “kućna praksa”.

Izrada vlastitog genskog profila dostupna je za otprilike 2-3 tisuće do desetak tisuća kuna, ovisno o tome želite li ciljanu (npr. prehrana i mršavljenje) ili sveobuhvatnu analizu vaših genetskih predispozicija sa savjetima kako živjeti zdravije. Takva usluga otvara put prema takozvanoj personaliziranoj medicini po mjeri pojedinca, no nameće se i kao “proizvod” koji se nudi na tržištu zbog zarade. Postavlja se i pitanje zloupotrebe takvih znanja i diskriminacije ljudi koji imaju “loše” gene.

Jednostavno rečeno, genski kod, poznat i kao DNK, svojevrsni je nacrt našeg organizma – sve je zapisano u genima. Ako smo naslijedili određenu “pogrešku” u genskom zapisu, skloniji smo određenim preosjetljivostima i bolestima. Ako smo svjesni te sklonosti, možemo promijeniti način života i spriječiti razvoj bolesti.

No je li sve baš tako jednostavno? Koliko je genetska analiza točna?

Stručnjaci ističu kako to nije kristalna kugla koja nam proriče budućnost, nego znanstveno utemeljena metoda za procjenu genskog profila pojedinca. Tako možemo spoznati naše “slabosti” i na vrijeme izbjeći rizike te, slijedom toga, živjeti kvalitetnije i dulje. Sve se svodi na ono što već odavno znamo, ali se, priznajmo, toga često ne pridržavamo – da naše
zdravlje prije svega ovisi o nama samima.

Sve što morate znati o genetskim testovima pročitajte u novom broju magazina Moje zdravlje. Donosimo i plan kako se u dva tjedna pripremiti za sve zimske radosti, koji vitamini jačaju imunitet te zašto je zdravstveno osiguranje važno imati na svakom putovanju.

Tu je i božićna priča u kojoj savjetujemo kako izbjeći materijalizam i darovati najmilije od srca. Donosimo i 30 ideja za zdrave, kreativne i “uradi sam” darove koji će sigurno oduševiti vaše najmilije.

Kako bi ostali lijepi, njegovani, ali i u trendu, donosimo priču o vitaminima u njezi kože, te sve što morate znati o matičnim stanicama u kozmetici što je novi hit u borbi protiv starenja. Tu je i rječnik ljepote zahvaljujući kojem ćete postati pravi ekspert u poznavanju kozmetičkih termina.

Za lijepu zimsku naslovnicu zaslužna je naša glumica Nataša Janjić koja nas je oduševila svojoj ljepotom, gracioznošću, ali i jednostavnošću. Najvažnije je, kaže, slušati svoje tijelo i njegovati zdrav razum: – Povremeno uživam u “kraljevskim” tretmanima, ali ne treba previše gubiti vrijeme na izgled. Nisam opterećena imperativom ljepote – otkrila nam je Nataša Janjić.

Kako bi ostali zdravi cijelu zimu, razgovarali smo s liječnicima o najčešćim infekcijama dišnih organa, kako spriječiti probleme i liječiti. Od naših nutricionista saznajte koja hrana zimi grije organizam te kako pripremiti ovih blagdana zdrave kolače i kojim zdravim alternativama možete zamijeniti šećer, masti, ulja, bijelo brašno…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo