Senilna makularna degeneracija - starosna degeneracija žute pjege - Ordinacija.hr

Novosti

Senilna makularna degeneracija – starosna degeneracija žute pjege

Kao i sva tkiva u našem tijelu tako i oko s vremenom doživljava određene starosne promjene. Jedna od oftalmološki najznačajnijih promjena je starosna promjena žute pjege ili makule.

Iskoristite 50% popusta na OCT pregled do 31.08. u Optical Expressu

Takve promjene najčešće se javljaju nakon 60-te godine života. U većini slučajeva nastupaju postepeno tijekom više godina i ne dovode do značajnijih promjena u vidu te ih je moguće ustanoviti tek detaljnim oftalmološkim pregledom. Međutim u određenih osoba te promjene mogu bitno narušiti strukturu žute pjege i utjecati na kvalitetu vida. Razlikujemo dva glavna oblika oštećenja žute pjege, suhi oblik i vlažni oblik. Suhi oblik obično je blažeg tijeka i manje oštećuje vid, ali i takav oblik s vremenom može znatno oslabiti vidnu oštrinu. U liječenju suhog oblika pored redovitog praćenja preporuča se zdrava i uravnotežena prehrana bogata mineralima, vitaminima i antioksidansima nužnima za pravilan rad oka, koji postoje i kao gotovi pripravci tzv. vitamini za oči koji se koriste i u prevenciji degeneracije žute pjege.

Za više informacija pogledajte ovdje

U vlažnom obliku oštećenje vida je izrazitije i može nastupiti nagli pad vidne oštrine. Vlažni oblik zahtijeva promptno djelovanje jer se u početku pravovremenim liječenjem može gotovo u potpunosti očuvati vidna oštrina. Danas se u svrhu liječenja vlažnog oblika degeneracije žute pjege vrlo uspješno koriste lijekovi koji se primjenjuju direktno u oko u određenim vremenskim razmacima. Nakon provedenog liječenja potrebno je kontinuirano praćenje. Na kraju možemo reći, starosne promjene žute pjege dogodit će se gotovo svima koji dovoljno dugo požive. Preventivno djelovanje i redoviti pregledi od ključne su važnosti za rano otkrivanje i liječenje. Tek manjem broju pacijenata će biti potrebno aktivno liječenje koje ako se pravovremeno započne može očuvati punu kvalitetu vida.

Liječenje starosne degeneracije žute pjege

Za liječenje vlažnog oblika starosne degeneracije žute pjege koriste se tzv. pametni lijekovi tj. lijekovi koji selektivno djeluju samo na bolešću zahvaćena očna tkiva dok na zdrava očna tkiva nemaju nepoželjnog učinka. Najčešće korišten lijek za tu svrhu je Avastin (bevacizumab), zatim Lucentis (ranibizumab) i Eylea (aflibercept) kojima je u redovitoj kliničkoj upotrebi dokazana učinkovitost. Svi ovi lijekovi primjenjuju se poptuno bezbolno injekcijom intravitrealno u oko što provodi iskusni liječnik u odgovarajućim uvjetima. Najčešće se liječenje provodi kroz nekoliko mjeseci do godinu dana a samo iznimno i dulje u vremenskim razmacima od 4-6 tjedana od jedne do druge aplikacije lijeka ovisno o vrsti lijeka koji se primjenjuje.

Ovakav način liječenja pokazao je do sada najveću uspješnost kod starosne degeneracije žute pjege, a primjenjuje se i za neke druge bolesti oka. Posebno je važno naglasiti pravovremenost liječenja jer vlažni oblik degeneracije žute pjege može u kratkom vremenu znatno ošteti centar žute pjege čime mogu nastati trajne posljedice za vid.

Pravovremenim liječenjem dokazano je zaustavljanje progresije bolesti i oporavak vidne oštrine koji ponekad može biti i potpun. Zbog toga su posebno važni redoviti pregledi oftalmologa u svim slučajevima sumnje na vlažnu degeneraciju žute pjege.

Kako biste na vrijeme otkrili promjene i pravovremeno započeli liječenje, javite se na broj telefona 01 56 25 540 i rezervirajte svoj termin u Optical Expressu. Do kraja kolovoza OCT pregled možete obaviti po promotivnoj cijeni.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo