Serija slikovnica uz koje se djeca razvijaju u zdrave i sretne odrasle ljude - Ordinacija.hr

Novosti

Serija slikovnica uz koje se djeca razvijaju u zdrave i sretne odrasle ljude

Osnivačice i voditeljice posebnog autorskog programa objavljuju i autorske dječje meditacije, terapeutske priče i edukativne filmove koji potiču socioemocionalni razvoj djece, a predstavile su i seriju dječjih slikovnica.

Samopouzdanje, odgovornost, samoregulacija emocija i asertivno komuniciranje, vještine su koje djeca trebaju učiti od najranije dobi kako bi izrasli u zdrave i sretne odrasle ljude, a upravo tim temama bavi se nova serija slikovnica koje su predstavljene u Hoću knjigu Megastoreu u Zagrebu.

O slikovnicama su pričale autorice Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj, ilustratorica Jelena Brezovec i urednica izdavačke kuće Evenio, Jelena Kovačić, a događaj je moderirala Alis Marić, osnivačica stranice Čitaj knjigu.

Autorice su ispričale kako su nastajale ove zanimljive priče i maštoviti likovi poput Iz i Po, Strahojeda, Mirka Bjesomirka ili gospođice Hoću, što ih je inspiriralo i kako one međusobno surađuju. Ilustratorica je otkrila proces crtanja i izvor ideja za osmišljavanje likova dok se urednica osvrnula na same teme i objasnila zašto su odlučili izdati baš ovu seriju i obraditi baš ove kompetencije.

Naime, ova serija slikovnica obuhvaća četiri navedene vještine u četiri knjige, a cilj serije je da djeca kroz maštovite priče i likove, svoje vršnjake, pronađu savjete za nošenje sa svakodnevnim situacijama u kojima se nađu, a da stručnjaci i roditelji dobiju odgojni alat za proširenje ovih tema i razgovor s djecom.

Gospodin Iz i gospođica Po, priča je o odgovornosti, odnosno razvoju samostalnosti kod djece, a likovi Iz i Po uče djecu da njihovi izbori i odluke koje donose imaju svoje posljedice. Ana i gospodin Strahojed pak pričaju o samopouzdanju, odnosno o vjerovanju u sebe i svoje sposobnosti, vrijednosti i znanja. Ova slikovnica pomaže djeci prevladati vlastite strahove i osnažiti im samopouzdanje. Mirko Bjesomirko priča o samokontroli, odnosno o samoregulaciji emocija. Naime sposobnost upravljanja vlastitim mislima, osjećajima i ponašanjima jedna je od najvažnijih sastavnica emocionalnog i kognitivnog razvoja. A Gospođica Hoću priča o asertivnosti, odnosno o razvoju vještine iskrenog izražavanja vlastitih stavova osjećaja i mišljenja na način koji ne povrjeđuje druge.

Autorice, nastavnice po struci, osnivačice su i voditeljice posebnog autorskog programa pod nazivnom Vježbaonica sreće u sklopu koje održavaju predavanja i radionice za djecu, roditelje, odgojitelje, stručne suradnike na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja djece. Na svom Youtube kanalu i Facebook stranici objavljuju autorske dječje meditacije, terapeutske priče i edukativne filmove koji potiču socioemocionalni razvoj djece. Tamara Vučković izdala je i mindfulness slikovnicu Ovdjezemska i autorica je prvih snimljenih dječjih meditacija na hrvatskom jeziku koje su privukle velik interes javnosti. Tihana Lipovec Fraculj osnivačica je Kreativnog centra Košnica u sklopu kojeg Vježbaonica sreće održava edukacije za odrasle i radionice za djecu.

Ovim ilustriranim slikovnicama veselit će se djeca u dobi od 5 do 9 godina.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo