Novosti

Silikonski gel implantati i dalje su standard operacija povećanja grudi

Radionica “Umjetnost augmentacije grudi” za specijaliste plastične kirurgije služila je kao platforma za razmjenu iskustava, koncepata i tehnika vezanih za operacije povećanja i rekonstrukcije grudi.

Povećanje grudi predstavlja jednu od najčešćih korekcija u estetskoj kirurgiji. Neovisno o tome jesu li nezadovoljne izgledom svoga tijela zbog kozmetičkih razloga, žele li ispraviti prirođene tjelesne nepravilnosti ili im je potrebna rekonstrukcija grudi nakon odstranjenja dojki zbog karcinoma, rješenje se damama nudi u obliku implantata. Upravo su umetci bili glavni predmet radionice “Umjetnost augmentacije grudi” koja se održala u prostorima zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Tečaj je ponajprije bio posvećen edukaciji specijalista i specijalizanata plastične kirurgije, s ciljem podizanja razine kvalitete na području estetske i rekonstruktivne kirurgije grudi.

“Bit današnjeg kongresa je edukacija. Povećanje grudi je jedna od najčešćih operacija u plastičnoj kirurgiji i nije tako jednostavna kao što se misli. Ta edukacija treba biti kontinuirana, a mi moramo učiti jedni od drugih, jer na taj način ispravljamo svoje greške do kojih može doći u radu”, otkrio je poznati domaći plastični kirurg doc. dr. sc. Ivo Džepina za Ordinaciju.hr.

Na radionici je prisustvovalo 60-ak sudionika iz Hrvatske, ali i regije. Uz većinu domaćih predavača (prof. dr. sc. Zdenko Stanec, doc. dr. sc. Ivo Džepina, doc. dr. sc. Rado Žic, dr. Miroslav Kinčl, dr. Mario Zambelli), gostovali su predavači iz Slovenije (dr. Andrej Testen) te glavni predavač iz Danske, dr. Poul Harboe.

Razmjenjujući svoja iskustva, sugovornici su također istaknuli kvalitetu implantata svjetskog lidera Mentora, kojeg predstavlja tvrtka Johnson & Johnson:

“S Mentorovim implantatima radim već 14 godina jer je riječ o stvarno dobrom proizvodu. To je suprioran brend koji daje dugotrajne rezultate s najmanje kompliakcija, što je i dokazano kliničkim istraživanjima. U svom radu dobivam pacijentice koje su prethodno povećale grudi implantatima drugih brendova i kod njih je veći broj komplikacija. Zato se oslanjam na provjerenu kvalitetu”, otkrio je danski plastični kirurg dr. Poul Harboe, konzultant za Mentor.

“Povrećanje grudi je toliko čest zahvat u estetskoj kirurgiji da svi počinju obraćati manje pažnje na njega. Smatraju da se ono izvori toliko često da više nije potrebno detaljnije se fokusirati na sam zahvat, a ovakve su edukacije ključne jer su prisutna mnoga pitanja oko same operacije, predvidljivosti rezultata, mogućnosti komplikacija, a pogotovo kako bi se ostvarila dobra komunikacija s pacijentima”, izjavio je danski liječnik Harboe.

Svi su se stručnjaci kongresa složili oko jedne stvari: prije bilo kakvog uzimanja slučaja potrebno je dugotrajno razgovarati s mogućom pacijenticom. Jedino se na taj način liječnici mogu držati etičkih granica svoje profesije i osigurati najbolje rezultate, kojima će svi biti ponosni: pacijentice svojim izgledom i tijelom, a liječnici svojim radom.

“Inzistiram na dugom razgovoru kako bih saznao zašto se netko odlučuje na povećanje grudi. Tako moja prva konzultacija počinje intervjuom, u kojem moram razumjeti zbog kojih razloga netko želi povećati grudi te dajem do znanja koji sve rizici postoje. Nakon što se predstavim, pustim pacijenticu neka govori, a ja slušam otvorena uma. Ako govori dvije minute, to je prekratko da bi se išta saznalo o tome kako je došla do informacija o povećanju grudi, koja je njena motivacija, koliko je ozbiljna… Nakon konzultacija dajem vrijeme za razmišljanje kako bi moguća pacijentica dobro razmislila o svim činjenicama i rizicima”, dr. Harboe je otkrio postupak kojim započinje svaki njegov slučaj.

Ako i vi razmišljate o povećaju ili korekciji grudi, donosimo savjete kirurga Džepine:

“Moj savjet je da osoba prvo razmisli o tome želi li operaciju: što želi od te operacije i da pažljivo odabere doktora koji će ju izvesti. Jedan savjet koji se može pročitati na internetskim stranicama Američkog društva estetskih kirurga glasi: ‘prvo pogledajte koje su kvalifikacije doktora i pitajte ga koliko tih operacija radi godišnje. Ako ih radi pet godišnje – okrenite se! Ako ih radi sto, možete dalje nastaviti s razgovorom'”.

Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo