Slabija vina smanjuju rizik od raka!

vino-alkohol-pice-1

Konzumacija vina s manje od 10 posto alkohola smanjuje izglede za obolijevanje od nekih vrsta karcinoma, pokazala je britanska studija. Studija je analizirala podatke prikupljene 2007. godine koji su se bavili vezom konzumacije alkohola i raka. Vina uglavnom sadrže oko 14 posto alkohola.

Poznato je kako povećanje dnevnog unosa alkohola za oko 10 grama (nešto više od jedne čaše alkoholnog pića) može dovesti do povećanja rizika za rak. Prema novim podacima, pijenje vina s manje od 10 posto alkohola smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma crijeva za 7 posto. Također su manje šanse za dobivanje raka grla, jednjaka i dojke.

Ovo je, naravno, malo smanjenje rizika za pojedinca, i ne postoje jasni dokazi koliko dugo osoba treba piti slabije vino kako bi se uočili pozitivni pomaci.  Ipak, na svakih 100 osoba koje se odluče na manje alkohola u vinu, izbjegava se jedan karcinom crijeva, pokazale su studije.

Muškarci  ne bi trebali piti više od dvije čaše alkoholnih pića na dan, dok bi se žene trebale ograničiti na najviše jednu čašu alkoholnih pića dnevno.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!