Sol kao jedan od glavnih uzročnika hipertenzije - Ordinacija.hr

Novosti

Sol kao jedan od glavnih uzročnika hipertenzije

Zaklada “Hrvatska kuća srca” povodom Svjetskog dana hipertenzije apelira na građane da ograniče dnevni unos soli na 5 g i očuvaju svoj krvni tlak

Povodom Svjetskog dana hipertenzije Zaklada “Hrvatska kuća srca” želi skrenuti pozornost javnosti na problem arterijske hipertenzije u Republici Hrvatskoj u kojoj je prema provedenim istraživanjima hipertenzija zabilježena kod 45,6 % muškaraca i 43 % žena odrasle dobi. Iako je povezana s promjenjivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti načini liječenja, istraživanja ipak pokazuju da je loše kontrolirana u stanovništvu.

Kontrola krvnoga tlaka

U Hrvatskoj je svega 58,6 % stanovništva svjesno arterijske hipertenzije, a njih 48,4 % se liječi od te bolesti, dok samo 14,8 % građana kontrolira krvni tlak. Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a u Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti i glavni uzrok smrtnosti stanovništva.

Visoka prevalencija hipertenzije od 37 % znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka više od 140/90 mm Hg. Upravo iz toga razloga poruka Svjetskog dana hipertenzije jest “Saznajte svoj krvni tlak” s preporukom da ga treba snižavati ispod vrijednosti 140/ 90 mm Hg.

Bolest povišenoga krvnog tlaka (arterijska hipertenzija) najčešća je kronična nezarazna bolest zastupljena u općoj populaciji razvijenog svijeta i to oko 40 posto. Ako se ne liječi valjano, pogoduje ubrzanom nastanku aterosklerotskih patoloških promjena na srčanom tkivu i arterijskom sustavu, kao i oštećenju bubrega i ostalih ciljnih organa.

Zaklada “Hrvatska kuća srca povodom”

Zaklada “Hrvatska kuća srca povodom” Svjetskog dana hipertenzije želi građane educirati i skrenuti im pozornost na važnost prevencije i redovite kontrole. Već niz godina Zaklada komunicira smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, među kojima se posebno ističe ona o konzumaciji soli, točnije o primjerenom dnevnom unosu kuhinjske soli od 5 g, dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu od 11,6 g. Uz smanjenje unosa soli, na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može se utjecati promjenom štetnih životnih navika kao što su uravnotežena prehrana, prestanak pušenja, izbjegavanje konzumacije prekomjernih količina alkohola, redovita tjelesna aktivnost i održavanje normalne tjelesne aktivnosti

Foto. Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo