Novosti

Sretan vam Dan palačinki!

Svi smo mi ljubitelji toplih palačinki punjenih domaćim pekmezom, nutellom, medom ili sladoledom… Međutim, jeste li znali kako postoji dan posvećen proslavi ove slastice? Riječ je o tradiciji koja je započela prije gotovo 500 godina u Engleskoj.

kDan posvećen palačinkama se slavi na Veliki utorak koji prethodi Korizmi. Zašto baš na ovaj dan? Naime, kako se za vrijeme Korizme običavamo odricati najdražih slastica i jela, mudri su Britanci odlučili “nadoknaditi” sve ono što će propustiti tijekom perioda odricanja.

Današnji se dan u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i nekoliko drugih zemalja širom svijeta, slavi uz dobru zabavu i naravno puno raznovrsnih palačinki!

Međutim, najpoznatija aktivnost Dana palačinki je utrka, koja se u povijesnom britanskom gradiću Olney održava od 1445. godine. Sve je počelo kad je, tih davnih dana, jedan Britanka, na sam Veliki utorak, odlučila ispeći palačinke kako bi iskoristila sve kvarljive namirnice prije Korizme. Dok je pripremala palačinke začula je crkvena zvona koja su pozivala mještane na misu. Kako nije željela zakasniti, potrčala je u crkvu.

kMeđutim, zbog brzine nije primijetila da je iz kuće otišla s pregačom i tavom u ruci. Još manje je bila svjesna činjenice da će svojim potezom pokrenuti tradiciju koja se zadržala punih 500 godina!

U utrci smiju sudjelovati samo žene. Pitate se o kakvoj je utrci riječ? Pravila su sljedeća: dame moraju pretrčati određenu rutu s tavom u ruci. A što je najbolje od svega: cilj je u crkvi! Međutim to nije sve! Žene u tavama nose vruće palačinke koje, za vrijeme trčanja, moraju okrenuti barem tri puta. Pobjednica je ona koja prva stigne u crkvu sa svim palačinkama na broju.

Iako mi u Hrvatskoj ne slavimo Dan palačinki nema razloga da sebe i svoje ukućane ne počastite slasnim delicijama!

Predlažemo vam recept naše Nade Duhović!

I vi volite pripremati zdrave recepte? Sudjelujte u
kulinarskom natjecanju dm-a i Ordinacija.hr
Više informacija potražite na: dm i Ordinacija.hr zajedno u kampanji “Kuham
zdravo”!

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo