Novosti

Što je kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)?

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se svake godine u organizaciji Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest radi povećanja svijesti o KOPB među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i u općoj populaciji kako bi se udruženim naporima u cijelom svijetu poboljšala prevencija i liječenje ove bolesti.

Od KOPB-a u svijetu boluje više od 600 milijuna ljudi i svaka četvrta smrt se povezuje s njime.

Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje, i čak 95 posto pušača boluje od te bolesti ili je njome ugroženo. Pušenje lule, cigara i ostali načini pušenja duhana, popularni u raznim zemljama, također su čimbenik rizika za nastanak KOPB.

Što je KOPB i koji su simptomi?

Kronična opstruktivnu bolest pluća – KOPB (engl. Chronic Obstructive Pulmonary Disease – COPD) je bolest koja zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima i dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Karakterizira je smanjenje protoka zraka kroz dišne putove koje je obično progresivno i nije potpuno reverzibilno.

Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava uz postupnu pojavu simptoma u vidu

  • kašlja
  • iskašljavanja i
  • zaduhe

Istovremeno se razvijaju brojne sistemske manifestacije kao što su neuhranjenost, bolesti srca i krvnih žila te slabljenje imunološkog sustava s učestalim respiratornim infekcijama. Bolest često prolazi «nezapaženo» budući da se poistovjećuje sa «običnim pušačkim kašljem».

Drugi potvrđeni uzroci nastanka KOPB su:· Prašina i kemikalije radnog okoliša (kada je izloženost dovoljno intenzivna i dugotrajna),· zagađenje zraka u kući uslijed uporabe bioloških goriva za kuhanje i grijanje u slabo prozračenim prostorijama te atmosferska zagađenja povećavaju ukupnu količinu udahnutih čestica, no njihova specifična iloga u nastanku KOPB nije do kraja razjašnjena

Najvažniji pokazatelji koji upućuju na KOPB:

  • Kronični kašalj: Prisutan povremeno ili svakodnevno
  • Često tijekom cijelog dana, rijetko samo noću
  • Kronično iskašljavanje
  • Akutni bronhitis
  • Zaduha koja je: Progresivna , trajna (svakodnevna), pogoršava se u naporu, pogoršava se tijekom respiratornih infekcija
  • Anamneza izloženosti čimbenicima rizika: Pušenje duhana, izloženost prašini i kemikalijama radnog okoliša te izloženost dimu kućnog grijanja i kuhanja. 

Ordinacija.hr

Izvor: zdravlje.hzjz.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo