Stručnjaci složni: Edukacija i prevencija najbolje oružje protiv raka vrata maternice - Ordinacija.hr

Novosti

Stručnjaci složni: Edukacija i prevencija najbolje oružje protiv raka vrata maternice

“Preventivno se djelovanje u borbi protiv raka vrata maternice, kojeg prouzrokuje infekcija HPV-om, svodi se na tri osnovne komponente – edukaciju, rano otkrivanje bolesti metodama probira i cijepljenje. Cijepiti se mogu i trebaju i djevojčice i dječaci osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola“, naglasila je dr. Maja Marić Bajs.

Održana je tribina BISER MUDROSTI – POBIJEDIMO RAK VRATA MATERNICE, u organizaciji Udruge SVE za NJU koja se održala povodom obilježavanja 11. tjedna prevencije raka vrata maternice.

Tribinu je pozdravila zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. Ivana Pavić Šimetin te naglasila kako je program besplatnog i dobrovoljnog, a i sigurnog HPV-cijepljenja na snazi od školske godine 2015.-2016., također istaknuvši važnost istovremene zastupljenosti sva tri ključna elementa prevencije raka vrata maternice – edukaciju, cijepljenje i probir.

Hrvatska uvođenjem programa probira i cijepljenja prati trendove zemalja koje su takvim mjerama smanjile pojavnost i smrtnost, no moramo uložiti daljnje napore kako bismo postigli željene rezultate, istaknula je dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković koja je ujedno i vodila tribinu.

Tribina je održana s ciljem da se ukaže na rastući javnozdravstveni problem, ali i privuče pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice.

Pozivam sve žene na redovite preglede, a mlade da prate njima namijenjene sadržaje na društvenim mrežama, kao što su g.zarez i Hello Curly budući da informiranje i učenje može biti zabavno. Moramo se svim snagama boriti protiv neznanja svih generacija i stigmatiziranja oboljelih od raka vrata maternice“, poručila je Ljiljana Vukota iz Udruge SVE za NJU.

Hrvatska je krajem 2012. počela sa provedbom Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća žene od 25 do 64 godine. Svaka žena trebala bi svake tri godine učiniti Papa-test koji ponekad stvarno može spasiti život“, dr. med. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica programa Prevencije raka vrata maternice.

Središnje događanje u sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice bit će u subotu, 28. siječnja u zagrebačkom trgovačkom centru City Center One West (Jankomir), gdje se već tradicionalno održavaju Dani zdravlja. Cjelokupna će akcija biti predstavljena na konferenciji za medije u 11 sati u City Centeru One West, kojoj će prisustvovati i Gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, ravnatelji HZJZ-a i HZJZ „Dr. Andrija Štampar“ sa suradnicima, voditeljica Ureda SZO u Hrvatskoj, ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Čorušić te ambasadori javnozdravstvene akcije „Biser mudrosti“ Sanja Doležal, Lana Jurčević, Bruno Šimleša te brojni domaći stručnjaci.

Osim toga, članice Udruge SVE za NJU, osobe iz javnog života, studenti medicine, kao i vodeći domaći stručnjaci svim će zainteresiranim građanima biti na raspolaganju za savjetovanje i odgovore na najčešća pitanja i dvojbe o bolesti uzrokovanoj HPV-om, jedinom karcinomu koji se može uspješno spriječiti, u City Centeru One West i East, od 10 do 14 sati.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, čime dolazimo do potresne činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. Danas se s velikom sigurnošću zna kako je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. HPV-infekcija i rak vrata maternice nisu dokaz da je osoba nemoralna i promiskuitetna, to je potpuno prirodna infekcija spolno aktivnih osoba. Gotovo svaki muškarac ili žena koji su spolno aktivni biti će barem jednom u životu zaraženi HPV-om. Infekcija ne bi smjela biti dozvola za međusobno optuživanje u vezi kao što ni cijepljenje nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo