Novosti

Studenti Medicinskog fakulteta i ove godine trčanjem promovirali zdravlje

Najuzbudljivije izdanje tradicionalne zagrebačke utrke “162 stube”, u organizaciji Sportske udruge studenata medicine SportMEF i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nije izostalo niti ove godine.

Na startu je među čak dvjesto sudionika bio i vatreni ljubitelj trčanja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je sa studentima Medicinskoga fakulteta, ali i brojnim Zagrepčanima koji su se pridružili utrci, otrčao 4500 metara dugu stazu od Šalate preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice pa preko Schlosserovih stuba nazad na Šalatu, sve do cilja ispred Medicinskoga fakulteta.

jIako nije bio među najbržim trkačima koji su istrčali stazu za manje od 15 minuta, gradonačelnik je stigao do cilja sa svojim timom od 12 prijatelja koji mu svako jutro prave društvo tijekom trčanja oko sportskog igrališta. Uoči početka utrke, našalio se i rekao kako njegovi prijatelji dolaze iz cijele Hrvatske te tako šire “bratstvo i jedinstvo u malom”.

“Osobno želim pokazati da treba trčati jer djela govore više od riječi”, rekao je gradonačelnik Bandić uoči početka i pred brojnim novinarima koji su pratili utrku poručio: “Danas trčimo za srce. Matoš je rekao: ‘Dok je srca, bit će i Kroacije’, a ove cure i dečki s Medicinskoga fakulteta znaju da dok je srca, bit će i utrka. Prema tome, danas trčimo za ljubav, za srce.” Upozorio je na važnost bavljenja sportom jer je to i način sprečavanja bolesti.

kJedan je od glavnih ciljeva utrke “162 stube” upravo promidžba zdravlja i sporta kao načina sprečavanja bolesti krvožilnoga sustava, ali i drugih bolesti te poticanja kretanja kao jednoga od osnovnih čimbenika zdravlja. Zbog toga je utrku podržao i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

“Svaki drugi građanin pobolijeva od bolesti krvožilnoga sustava. Zato je važno vratiti zdravlje u naše živote. Promidžba je zdravlja bitna jer je odgovornost za zdravlje na nama, našim građanima, a naravno nakon toga i na društvu”, poručio je ministar. Kako su dva najjača kandidata za budućega gradonačelnika došla na početak utrke, novinari su Ostojića pitali želi li iskoristiti prigodu da “odmjeri snage” s trenutačnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. On je rekao da će vrlo brzo biti prigode za odmjeravanje snaga, ali se zato prisjetio svojih studentskih dana kada je i sam svakodnevno Schlosserovim stubama išao na predavanja na Medicinski fakultet na Šalati.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo