Novosti

Svjetski dan bolesnika

Misao vodilja ovog dana jest zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima: zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i drugim djelatnicima, te volonterima.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11.
veljače. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II – 1993. godine kako bi potaknuo ljude
različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima brige i njege
oboljelih. Tim proglasom Papa je pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje
onoga što zovemo patnjom, trpljenjem i bolešću.

Ovogodišnji je Svjetski dan bolesnika posvećen osobama koje su u neizlječivom stadiju bolesti. Bolest već na prvi pogled u čovjeku izaziva nemoć, nemir i tim osobama treba iz sveg srca pomoći, dati im snagu i uljepšati im svaki dan. Bolesnik na poseban način mora biti u središtu pozornosti i često je važnija topla riječ i podrška od pukog pružanja pomoći.

k                          dr. Darko Milinović,
          ministar zdravstva i socijalne skrbi RH

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH kroz reformu zdravstvenoga sustava koja je u tijeku upravo u središte sustava smješta pacijenta kao korisnika koji s pravom zahtijeva da mu sustav bude uslužan i dostupan. U tim nastojanjima Ministarstvo će ustrajati i u daljnjem tijeku reforme. Osobito za bolesnike koji su u neizlječivom stadiju bolesti, Ministarstvo poduzima sve potrebne radnje kako bi se osnovali i pripremili za rad posebni odjeli za pružanje palijativne skrbi i na taj način omogućili humani i ljudski zadnji dani života ovim teškim bolesnicima. Svim bolesnicima upućujemo želje za poboljšanjem njihova zdravlja, a njihovim bližnjima, te zdravstvenim djelatnicima koji skrbe za dobrobit oboljelih želimo obilje snage kako bi im na putu liječenja doista i bili potpora, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Darko Milinović.

Prigodna poruka u povodu Svjetskog dana bolesnika stiže i iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

                              Dragica Šimunec,
  predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara

“Otkako postoji svijet čovjek je u njegovu središtu pozornosti. Uređivao ga je po svojim mjerilima, prema svojim društvenim i osobnim potrebama. Nastojao ga je oplemeniti na svim područjima pa tako i na području ljudskog zdravlja. Briga o zdravlju kroz različite oblike vodila se kroz povijest i civilizacijskim napretkom zaštita zdravlja bila je sve razvijenija. No, suvremeno društvo kroz svoju potrošačku ideju i divlji kapitalizam nerijetko stavlja dobit ispred zdravlja pojedinca. Česta lutanja i traženja, nesnalaženja i mimoilaženja, po strani ostavljaju pacijenta”, izjavila je Dragica Šimunec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Pacijentima će svakako biti od pomoći i list „Puls pacijenata“ u kojem će Hrvatska komora medicinskih sestara nastojati spojiti struku i potrebe pacijenata, jer zajedničkim traženjem rješenja poboljšat će se kvaliteta društva i kvaliteta zdravlja. Zdravstveni sustav i svi djelatnici koju su u njemu nisu tu radi sebe, već radi čovjeka, osobito radi čovjeka koji trpi, koji podnosi nepravdu, koji je ponižen u svojem dostojanstvu i u svojim pravima, koji ostaje bez posla, koji sve češće ostaje bez čistoga zraka.

“Kroz razumijevanje i toleranciju, s uvažavanjem struke i ljudskog dostojanstva, nakana je lista pomoći tražiti zajednička rješenja za nadvladavanje problema s kojima se susreće naše društvo, posebno na području zdravstva. Stoga je list „Puls pacijenata“ podjednako otvoren svim onima koji žele boljitak ovom društvu, bez obzira na profesiju, stalež ili materijalno stanje. Dapače, pozvani su svi na suradnju, od pacijenata, medicinskih sestara, liječnika, političara, udruga, u čijem je središtu ljudsko zdravlje i opće dobro”, zaključila je Dragica Šimunec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo