Svjetski dan kontracepcije - 26. rujna - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski dan kontracepcije – 26. rujna

Obilježavanje Svjetskog dana kontracepcije ove se godine odvija pod motom “Tvoj život, tvoja odgovornost”. Riječ je o poruci koja bi mlade ljude trebala potaknuti na odgovorniji odnos prema preveniranju neželjenje trudnoće i seksualno prenosivih bolesti.

Stoga se u fokusu ovogodišnje globalne kampanje nalazi podizanje svijesti o važnosti kontracepcije i poboljšanje nivoa spolnog obrazovanja, te edukacije mladih po tom pitanju.

lHormonska kontracepcija, čije se djelovanje zasniva na sprječavanju ovulacije predstavlja najsigurniju kontracepcijsku metodu. Iz raznih razloga, zbog pogrešne informiranosti, predrasuda, straha i sl. ovaj oblik kontracepcije u Republici Hrvatskoj koristi oko 5-6 posto žena i stav je ginekologa da se broj žena koje koriste hormonsku kontracepciju treba povećati i da je to najučinkovitiji način borbe za dalje snižavanje broja pobačaja”, ističe poznati zagrebački ginekolog dr. Zlatko Topalović.

Žena koja uzima hormonsku kontracepciju mora biti pregledana kod svog ginekologa, laboratorijski obrađena kako bi se isključile kontraindikacije.

“Pored hormonske kontracepcije par se može štititi kondomom, koji pored kontracepcijske pruža i zaštitu od spolno prenosivih infekcija pa se preporučuje koristiti ga uvijek u odnosu s nedovoljno poznatim partnerom, na početku veze, a pogotovo ako partner ima neku od spolno prenosivih infekcija. Žene koje su rađale mogu, u dogovoru s ginekologom ugraditi intrauterini uložak, “spiralu”. Od ostalih kontracepcijskih metoda parovi često koriste prekinuti odnos te prirodne metode koje se danas uglavnom zasnivaju na promatranju plodne sluzi (Bilingsova metoda) ili, mjerenjem bazalne temperature, određivanja plodnog razdoblja u ciklusu”, zaključuje dr. Topalović.

čDobna granica stupanja u spolne odnose danas se sve više pomiče
unaprijed, a radi nedovoljnog znanja o odgovornom seksualnom ponašanju,
posljedice često znaju biti neželjene tinejdžerske trudnoće i spolno
prenosive bolesti.

“Prema rezultatima istraživanja, mladi danas u prosjeku stupaju
u spolni odnos sa 15, odnosno 16 godina dječaci, te 16 i 17 godina djevojčice. Ranije u spolne odnose
stupa mladež stručnih
škola u odnosu na gimnazije. Istraživanja pokazuju kako 40 posto
mlađih parova ne koristi kontracepciju
,  a 14 posto mladih se u spolnom odnosu štite
prekinutim snošajem. Oko 31 posto parova iz iste ankete koristi kondome ili
kontracepcijske pilule”, zaključuje dr. Dubravka
Brkljačić, specijalistica školske medicine.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo