Svjetski dan mentalnog zdravlja

Par, stariji

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se pod sloganom "Mentalno zdravlje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti: uspješnije liječenje i promicanje mentalnog zdravlja".

Spomenutom se temom želi naglasiti kontinuirana potreba da se pitanje mentalnog zdravlja predstavi kao globalni prioritet. Također, naglašava se često zanemarivana činjenica da je mentalno zdravlje sastavni dio općeg zdravlja i dobrobit svakog pojedinca.

Mentalne/duševne bolesti ne biraju svoje žrtve; pojavljuju u svim kulturama i u svakoj životnoj dobi te utječu i na tjelesno zdravlje ljudi koji od njih boluju.
Ovogodišnjom se kampanjom naglašava važnost prijenosa informacija i znanja o potrebi integracije mentalnog zdravlja u primarnu zdravstvenu zaštitu, kako bolesnicima/korisnicima usluga, članovima obitelji/njegovateljima, tako i osobama koji zagovaraju mentalno zdravlje te cjelokupnoj javnosti.

Zdravstvena zaštita na primarnoj razini omogućuje dugogodišnju povezanost osobe i njegovog liječnika. Liječnik u primarnoj zaštiti  brine o većini zdravstvenih potreba svog pacijenta te koordinira dodatne potrebne zdravstvene preglede na drugim razinama. Ovakav pristup predstavlja značajnu promjenu u dijagnosticiranju mentalnih poremećaja, liječenju i skrbi koji se razlikuje od dosadašnjih tradicionalnih pristupa i usluga u zdravstvenoj zaštiti mentalnog zdravlja.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!