Novosti

Svjetski dan srca obilježen milenijskom fotografijom

Danas je na Europskom trgu u Zagrebu obilježen Svjetski dan srca velikom javnozdravstvenom akcijom u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruga kardioloških medicinskih sestara, Hrvatskog društva za hipertenziju i Hrvatskog društva za aterosklerozu.

Sponzor akcije bila je tvrtka Medikor, zastupnik OMRON digitalnih tlakomjera.

Dan srca ove je godine obilježen na inovativan način snimanjem milenijske fotografije Šime Strikomana te pisanjem poruka kojima se potiče briga za zdravlje srca. Sudionici akcije pisanim su porukama iskazivali na koji način brinu za svoje srce, a neke od poruka bile su : jedem manje soli, trčim, vježbam, kontroliram krvni tlak, jedem dovoljno povrća, vježbam 30 min. na dan, pijem dovoljno vode, dovoljno se odmaram, kontroliram GUK i sl.

Cilj ove javnozdravstvene akcije bio je potaknuti osvješćivanje javnosti o važnosti opće društvene i pojedinačne brige za zdravlje srca, budući da je većinu kardiovaskularnih bolesti moguće spriječiti. U akciji su sudjelovali liječnici, medicinske sestre, studenti, učenici, umirovljenici i velik broj građana.

Naše ovogodišnje poruke jesu: ‘Manje soli više zdravlja!’ te ‘Znaš li svoj broj?’ pri čemu se želi osvijestiti važnost redovite kontrole krvnog tlaka kao tihog ubojice broj jedan u svijetu. Kontrola krvnog tlaka predstavlja važan korak i doprinos sprečavanju bolesti i očuvanju zdravlja. Poruka Svjetske kardiološke federacije je: ‘Zdrav izbor za zdravlje srca svugdje, uvijek i za svakoga’.

Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak jedan je od najvažnijih neovisni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti i glavni posredni uzrok prijevremene smrtnosti u svijetu.

Od bolesti srca i krvnih žila u Hrvatskoj umire pedeset posto ljudi pa time naša domovina spada u zemlje visokog kardiovaskularnog rizika.

Kako provoditi prevenciju kardiovaskularnih bolesti?

Poseban naglasak je stavljen na promoviranje zdravog životnog stila. U prvom redu zdravo se hraniti, kretati, prestati pušiti, smanjiti unos masnoća, soli, alkohola, ali i redovito mjeriti tlak
– ističe kardiolog prof.dr.sc Pintarić.

Kontrola krvnog tlaka predstavlja važan korak i doprinos sprečavanju bolesti i očuvanju zdravlja.

Naravno, važan je pravilan odabir tlakomjera. Tlakomjer prije svega mora udovoljavati kriterij preciznosti i mora biti klinički validiran.

Detalje o akciji pročitajte na www.medikor.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo