Novosti

Svjetski je dan glazbe!

“Fete de la Musique” – Svjetski dan glazbe obilježava se u mnogim zemljama svijeta, a mnogi glazbenici besplatno nastupaju podsjećajući na važnost glazbe. Još 1976. godine, američki glazbenik Joel Cohenu, idejni začetnik o slavljenju glazbe kao takve, predložio je da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na prvi dan ljeta.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan “faites de la musique” (“stvarajmo glazbu”) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično.

kGlazboterapija

Glazboterapija relativno je nova znanstvena disciplina. Uzrok njenom naglom širenju i prepoznavanju je postojanje nebrojenih vrsta glazbe, oblika bavljenja glazbom te prisutnost glazbe u bilo kojem obliku. Glazba je u mnogim slučajevima upravo ono što veže ljude i gotovo da ne postoji čovjek koji ne uživa u bilo kojem njenom obliku.

Postoji cijeli niz različitih definicija glazboterapije, a kompleksnost čitavog pojma izražava činjenica da je Keneth Bruscia napisao knjigu sa zadatkom da definira “music therapy”- glazboterapiju. Termin “s terapeutskim ciljem” u centru je definicije glazboterapije Američkog udruženja: “Glazboterapija je upotreba glazbe sa ciljem postizanja terapeutskih ciljeva: obnove, održavanja i poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja.” Konačna definicija glazboterapije na mnogo jednostavniji i “manje stručniji” način: “Glazboterapija je upotreba organiziranih zvukova i glazbe koji razvijaju međusobnu povezanost između klijenta (pacijenta) i terapeuta podržavajući i osnažujući fizičko, mentalno, socijalno i emocionalno zdravlje.”

kGdje se koristi glazboterapija?

Postoje dva glavna područja na kojima se ona koristi; rad sa starijim osobama koje imaju poteškoća sa učenjem i rad s djecom koja imaju mentalnih problema. Uspjesi na ovim područjima omogućili su razvoj ostalih područja; kod djece sa svim poteškoćama u učenju, uključujući govorne i probleme jezika, kod djece sa kognitivnim i emocionalnim poteškoćama, djece sa problemima sluha ili vida, starijih osoba itd. Trenutno se razvija dio glazboterapije koji bi trebao pomoći osobama oboljelima od raka i AIDS-a. Sve većem razvoju ove znanosti uvjetuje činjenica da je ljudi sve više prepoznaju, shvaćaju i vjeruju u nju.

Glazboterapija u Hrvatskoj

Knjiga “Korak po korak do oporavka” grupe autora zapravo je priručnik za odgajatelje namijenjen pretvaranju ratnih i poslijeratnih iskustava djece u Hrvatskoj u kreativnu snagu. Priručnik nudi razne načine i umijeća za postizanje cilja, a njime se mogu poslužiti ne samo učitelji i profesori već i svi oni koji susreću djecu izvan škole u knjižnicama, igralištima, doktori, voditelji tečajeva i sl. U dijelu kreativnih terapija navode se tehničke, likovne, terapije pokreta pa i terapije glazbom. Te terapije namijenjene su djeci sa ratnim i post-ratnim traumama, a s kojima se mnogo radilo i još uvijek se radi širom Hrvatske.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo