Novosti

Svjetski je dan mentalnog zdravlja 2012. godine

Iako se slogan Svjetske zdravstvene organizacije u povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja za dvije godine promijenio iz “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“ u više realističan i vrlo aktualan slogan: “Depresija i globalna kriza“, istinitost slogana iz 2010. godine je ostala.

Izostanak tjelesnog zdravlja, odnosno bolest, ne znači nužno i značajan gubitak kvalitete života pojedinca, pogotovo u stabilnim i socijalno jakim društvenim sustavima. Međutim, izostanak mentalnog zdravlja, bez obzira na tjelesno, uvijek znači duševnu patnju, gubitak ljudskog potencijala te disfunkciju pojedinca na svakom polju. Stoga je važno, uvijek iznova, ponavljati da “nema zdravlja bez duševnog zdravlja“, a javno-zdravstvenim mjerama graditi osnove za visokokvalitetno mentalno zdravlje društva i pojedinca u njemu.

Za one koji još ne znaju što termin mentalno zdravlje obuhvaća evo definicije Svjetske zdravstvene organizacije: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem svaki čovjek shvaća svoj potencijal i može se nositi s normalnim životnim stresovima, raditi produktivno i plodonosno i može doprinositi svojoj zajednici. Mentalno, duševno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca, ali i zajednice, te čini preduvjet za optimalno funkcioniranje pojedinca, obitelji, zajednica i društva.

Hrvatsko psihijatrijsko društvo ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježit će okruglim stolom na temu mentalnog zdravlja, posebno depresije, u vrijeme krize koja već nekoliko godina traje u Hrvatskoj, a koja će se, prema svim predviđanjima nastaviti i sljedećih godina. Okrugli stol održat će se na današnji dan od 11 do 14 sati u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, Zagreb, Bolnička cesta 32.

Psihijatri i drugi djelatnici na području mentalnog zdravlja, svakodnevno se susreću s klijentima, pa i bolesnicima, koji traže pomoć zbog psihičkih tegoba, uglavnom depresije, koje su posljedica krize u kojoj su se ne svojom krivnjom našli. Stoga će se, uz aspekte odnosa krize i depresije, raspravljati i o utjecaju krize koja pritišće naše društvo na mentalno zdravlje građana koje je kriza pogodila. Raspored simpozija pogledajte ovdje.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije pozivaju vas da na današnji dan na svojim radnim mjestima dočekate suradnike sa osmijehom, pružite si ruke ohrabrenja i tako doprinesete boljoj radnoj okolini, a nakon radnog dana povedete svoju obitelj i prijatelje u šetnju, poslušate njihove riječi, pružite vedrinu i razumijevanje za njihove probleme.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo