Novosti

Svjetski je dan oralnog zdravlja – za zdravi osmijeh

Međunarodni dan oralnog zdravlja, koji se slavi 12. rujna, prvi je puta
obilježen 1994. godine.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 12. rujna, s temom “Nezarazne bolesti” koje se još nazivaju i kroničnima, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu trenutno vlada epidemija nezaraznih bolesti koja je odgovorna za većinu prijevremenih smrti te je odgovorna za otprilike 60 posto svih smrtnih slučajeva.

Hrvatska komora dentalne medicine ponosna je na sudjelovanje u toj inicijativi jer vjeruje da su doktori dentalne medicine jedna od važnih karika u borbi protiv kroničnih bolesti, budući imaju važnu ulogu u javnom zdravstvu i ranom otkrivanju te prevenciji svih bolesti.

Oralne bolesti, kao i ostale kronične bolesti poput karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijele zajedničke čimbenike rizika: pušenje, lošu prehranu, pretjerani unos šećera i zlouporabu alkohola.

U prilog tomu, doktori dentalne medicine u jedinstvenoj su poziciji da što ranije dijagnosticiraju i prepoznaju pacijente s čimbenicima rizika, ponajprije jer su u situaciji da u ordinacijama liječe ljude koji sebe smatraju zdravima i kod njih mogu potaknuti razmišljanje o dugotrajnom riziku zbog određenih navika i ponašanja.

Predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine i Europske federacije regulatornih tijela u dentalnoj medicini (FEDCAR) dr. Hrvoje Pezo ističe da je s obzirom na ograničena sredstva za liječenje nezaraznih bolesti, prevencija ključ za očuvanje zdravlja:

“Mi vjerujemo da doktori dentalne medicine, kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu, mogu uvelike pridonjeti prevenciji nezaraznih bolesti kroz njihovo rano prepoznavanje te prenošenje poruka pacijentima o raznim oblicima rizičnog ponašanja. Stoga će Hrvatska komora dentalne medicine i dalje nastaviti s dosadašnjom praksom poticanja i podržavanja svih projekata usmjerenih prema prevenciji oralnih i sistemskih bolesti”, izjavio je Pezo u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo