Svjetski je dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu - Ordinacija.hr

Novosti

Svjetski je dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s naglaskom na prevenciji bolesti i ozljeda na radu, temeljen na tripartitnoj osnovi i socijalnom dijalogu.

Ovaj dan se širom svijeta obilježava različitim događajima i akcijama. Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu je “Promicanje sigurnosti i zdravlja u zelenoj ekonomiji“.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika, uz 260 milijuna ozljeda na radu te vrlo velikog broja slučajeva profesionalne bolesti. Svjetski sindikalni pokret 28. travanj također obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2010. godini zaprimljeno je ukupno 15.791 individualnih prijava ozljeda na radu. U odnosu na prethodnu godinu (19.566) to je 19,3 posto manje prijava. U 63,7 posto slučajeva ozlijeđeni su bili muškarci, a u 36,3 posto žene. Na samom radnom mjestu se dogodio najveći broj ozljeda na radu (75,8 posto), a 24,2 posto na putu do posla ili s posla. Udio muškaraca stradalih na radnom mjestu je 72,5 posto, a žena 27,5 posto. U ukupnom broju ozljeda na radu, ozljede nastale na putu do posla ili s posla, u muškaraca ima udio od svega 13,7 posto, dok taj udio kod žena iznosi čak 42,6 posto. Više informacija potražite na: http://www.hzjz.hr.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo