Novosti

Svjetskog dana školskog mlijeka – 30. rujna

Obilježavanje Svjetskog dana školskog mlijeka započelo je prije deset godina na inicijativu Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a.

Danas se ovaj dan obilježava u više od 80 zemalja svijeta s ciljem upoznavanja djece predškolske i školske dobi s vrijednostima i kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim toga, upućuje se na potrebu uvođenja obveznih mliječnih obroka u školama.

Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda. Važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani prepoznata je i u Hrvatskoj mljekarskoj industriji, koja je sve proizvodne procese usuglasila s mjerilima EU i usavršila proizvodnju ekstra klase mlijeka. Međutim potrošnja mlječnih proizvoda u Hrvatskoj je manja no u ostalim zemljama EU i to je područje na kojemu se treba dodatno angažirati, kako bi se spoznaja o kvalitetetnoj i pravilnoj prehrani stekla već u najranijoj dječjoj dobi.

Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport kao dokaz skrbi za najmlađe, započeo je program kojim osigurava svim učenicima u osnovnim školama na području Grada Zagreba čašu mlijeka i to svaki dan te uveo u škole i vrtiće jelovnike pravilne prehrane.

Proslavi 10. Svjetskog dana školskog mlijeka, koja se održava na Trgu bana J. Jelačića od 12 do 14 sati pridružit će se i djeca zagrebačkih vrtića i osnovnih škola koja će svojim scenskim nastupima, literarnim i slikarskim radovima na temu mlijeka i mliječnih proizvoda uveličati i svečano obilježiti Dan “školskog mlijeka”.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo