Američki istraživači upozoravaju roditelje koji koriste popularnu teflonku za pečenje: njene su kemikalije štetne za djecu!
Hrana se ne lijepi za teflonske
tave zbog perfluorooktanoične kiseline (PFOA),
kojom je posuđe obloženo, a upravo je ova kemikalija bila predmetom istraživanja
stručnjaka Sveučilišta West Virginia. Oni su ustanovili kako su mališani koji
su imali najveću količinu PFOA u krvi također imali višu razinu ukupnog i lošeg
kolesterola.
Iako znanstvenici ističu kako
njihovi rezultati ne dokazuju kako izloženost ovoj kemikaliji uzrokuje više
očitanje kolesterola, naglašavaju kako je ustanovljena poveznica.
Prethodna istraživanja nad životinjama su pokazala
kako je perfluorooktanoična kiselina povezana s
bolestima jetre, što bi moglo objasniti promjenom razine kolesterola.
Nezavisni stručnjak Sveučilišta u Rochesteru i
stručnjak za toksine, Bernard Weiss, objasnio je kako je PFOA poznati
neurotoksin: “Oni ometaju razvoj mozga, što ostavlja traga na
bihevioralnim funkcijama kasnije, poput kognitivne izvedbe”.
Nedavno je stigla vijest kako su
teflonske tave počele izumirati: proizvođači imaju rok do 2015. godine kako bi
u potpunosti promijenili tehnologiju proizvodnje
teflona. Konkretnije, tvrtke bi trebale za 95 posto reducirati uporabu
perfluorooktanoične kiseline.
K. Horvat