Novosti

Terry Fox Run okupio 10.000 posjetitelja na Jarunu!

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se po trinaesti put na zagrebačkom jezeru Jarun, a okupilo je više od 10.000 građana koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem, vožnjom bicikla i kupnjom majica s vizualom akcije podržali borbu protiv raka. Znak za početak trke dao mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, a na cilj je među prvima došao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

kŽanamari Lalić

Ovogodišnje izdanje međunarodne akcije, koja je u proteklih trinaest godina u Hrvatskoj okupila više od 60.000 sudionika, obilježili su rekordi u prodaji majica koje su rasprodane prije samog početka trke. Po simboličnoj cijeni od 50 kuna, prodavale su ih i poznate osobe, između ostalih i rukometaši RK CO Zagreb Domagoj Sršen, Lovro Šprem i Filip Ivić te Vlatka Pokos, Žanamari Lalić i drugi. Okupljene su na Jarunu pozdravili Bill McCrimmon, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Duje Bonacci, voditelj službe za sport u sustavu obrazovanja i rekreaciju, uime Ministrice vanjskih i europskih poslova Nebojša Koharović, pomoćnik ministrice u Upravi za bilateralna pitanja, uime Ministra znanosti, obrazovanja i sporta mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, uime Predsjednika Republike Hrvatske Branko Tušek, povjerenik za sport, Josip Bašić, direktor i član Uprave agencije MPG, dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Jasminka Stepan Giljević, voditeljica onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb, te dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

kRukometaši kluba CO Zagreb

Akciju su svojim dolaskom podržali i Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac i osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu, te David Špiler, rukometaš kluba CO Zagreb. Svoju su podršku iskazali i hokejaši KHL Medveščak Zagreb, prva vrhunska sportašica s invaliditetom u Hrvatskoj te sudionica čak četiri Paraolimpijade Ana Sršen koja je preboljela istu bolest kao i Terry Fox, te Robert Knjaz i Duje Draganja.

Posjetitelji događanja imali su prilike pratiti zabavno-glazbeni program za koji su bili zaduženi pjevačica Žanamari sa svojim bendom J’Animals te grupa Sane, a koji je vodio Trpimir Vicković. Osim u poznatim štruklama hotela Regent Esplanade (po prigodnoj cijeni od 10 kuna) te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom hotela Westin Zagreb, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim zanimljivostima na štandovima donatora.

kZagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali Predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih integracija, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.500.000 kuna. Dio prikupljenog iznosa ove će se godine donirati Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece. Doprinos humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine doniranjem 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400.

Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo