Novosti

Testiraj se besplatno i anonimno na hepatitis C

Započela je akcija testiranja na hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb u sklopu programa prevencije hepatitisa C probirom osoba koje mogu imati povećani rizik od infekcije (sukladno preporukama SZO).

Rana dijagnoza može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa. U području liječenja hepatitisa C razvoj probirne dijagnostike, pregleda, liječenja (uključujući trajanje i nuspojave liječenja) stalno napreduje s velikim skokom u posljednjih nekoliko godina promjenom pristupa u liječenju i upotrebom novih terapijskih rješenja. Stoga pozivamo sve osobe u potrebi za testiranjem da dođu u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:00 do 19:30. Sve informacije o virusnim hepatitisima, procjeni osobnog rizika od zaraze i mogućnošću postavljanja upita stručnjacima dostupne su u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu, na www.hepatitis.hr ili www.huhiv.hr

S obzirom da jetra ima ključnu ulogu u filtriranju otrova iz tijela, neprepoznati hepatitis C dovodi tvoje zdravlje u ozbiljnu opasnost jer oštećuje jetru. Korištenje droga koje uključuje dijeljenje igala i šprica predstavlja najveći rizik za prijenos hepatitisa C i to je najčešći način zaraze hepatitisom C u Europi pa i u Hrvatskoj. Stope infekcije među intravenskim korisnicima droga kreću se od 12-85%.

Dovoljna je samo jedna situacija dijeljenja igala, šprica, a ponekad i ostalog pribora kako bi se zarazio/-la ovim virusom. Ušmrkavanje droga manje je rizično, ali rizik i tu postoji. Boravak u zatvorskom sustavu također povećava izloženost jer je tamo udio osoba koje žive s hepatitisom C povećan, a izravan kontakt sa zaraženom krvlju predstavlja rizik od prijenosa. I neke druge situacije izravnog kontakta s tuđom krvlju mogu predstavljati rizik. Hepatitis C puno je češći nego što pretpostavljaš. Više o virusnim hepatitisima možeš saznati u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu gdje možeš ispuniti i Kalkulatorrizika. Iako možda nemaš simptome koje možeš prepoznati, to ne znači da nemaš hepatitis C i da on već ne ugrožava tvoje zdravlje. Saznaj imaš li hepatitis C jer hepatitis C možeš izliječiti. Današnji lijekovi više ne izazivaju značajne nuspojave i vrijeme liječenja puno je kraće. Ako se prepoznaš u nekoj situaciji koju smo naveli, dođi na testiranje i provjeri svoj status. „Hepatitis C možeš izliječiti“ Dođi u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom ili petkom od 16.00 – 19.30h na adresu Domagojeva 10, Zagreb. Testiraj se u CheckPoint centru jer je: – besplatno – anonimno – pouzdano (stručno osoblje) – bezbolno (iz sline) – brzo (rezultat za 20 minuta) – u opuštenoj atmosferi

Što ako je rezultat pozitivan? – dobit ćeš sve potrebne informacije o hepatitisu C – objasnit ćemo ti što možeš dalje poduzeti – povezat ćemo te sa sustavom skrbi Testiraj se jer je važno znati! Ako imaš pitanja pošalji nam e-mail ili nas nazovi na 0800 448 767. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo