Istraživanja su pokazala da svake godine 1,2 milijuna ljudi u jugoistočnoj Aziji i u Africi, starijih od 5 godina, umire od pokvarene hrane koja je mnogo smrtonosnija nego se ranije smatralo, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Starija djeca i odrasli osobito su osjetljivi na bolesti izazvane vodom i
hranom zaraženom bakterijama kao što su Salmonella, Listeria, E. colli, Vibrio
cholerae ili virusom hepatitisa A.
Razvijene zemlje spremne su dokumentirati opasnost od zaražene hrane
testovima koji brzo mogu otkriti opasne bakterije u hrani, no takve standarde
ne mogu si priuštiti zemlje u razvoju
WHO upozorava da se zbog globalizacije u proizvodnji i distribuciji hrane,
bolesti izazvane pokvarenom hranom brže šire.
Jednostavnim potezima moguće je smanjiti razine kemikalija i otrova u hrani. Tehnikama
uzgoja mogu se iskorijeniti mikroorganizmi iz hranidbenog lanca, a važan korak
u borbi protiv bolesti izazvanih zaraženom hranom je i podizanje svijesti o ispravnom
pripremanju namirnica.
Ordinacija.hr