Trudnica koja uzima heptanon šteti djetetovu vidu

dijete, djevojcica, oko, oci

Metadon je opijatni analgetik, a koristi se u tzv. supstitucijskoj detoksikaciji opijatskih ovisnika, tj. kao zamjena za heroin ovisnicima koji su potražili liječenje.

Tablete heptanona se uzimaju uz kontrolu i u nazočnosti dežurnih osoba. Uz propisani broj tableta ovisnik nema potrebu za heroinom i nema apstinencijskih kriza.

Britanski su istraživači pregledali vid 20-ero djece čije su majke uzimale ovaj lijek u trudnoći, a većina fetusa je bila izložena benzodiazepinima (55 posto) ili heroinu (40 posto) u majčinoj utrobi. Gotovo sva djeca su imala probleme s vidom (95 posto), sedam od deset je imalo nistagmus (treperenje očne jabučice), dok se kod polovice mališana vid nije u potpunosti razvio.

Svako je treće dijete imalo strabizam (škiljavost ili razrokost), dok je 30 posto imalo zamućen vid i probleme kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Svako je četvrto dijete imalo oslabljene moždane funkcije povezane s vidom.

Stručnjaci ističu kako je točan pozadinski uzrok poteškoća s vidom nepoznat, međutim, razvojni sustav vida je izrazito osjetljiv na neočekivane stresore prije poroda, te upozoravaju na korištenje opijata za vrijeme trudnoće.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!