Trudnice više slušaju majke nego liječnike

trudnica, trudnoca

Stručnjaci s londonskog Royal Holloway Universityja intervjuirali su žene koje su rodile u 1970-ima, 1980-ima i 2000-im godinama.

One žene koje su rodile u posljednjih deset godina bile su sklonije poslušati kombinaciju savjeta – no također su spremnije slušale obiteljske savjete. Stručnjaci su pitali sedam žena koje su rodile u 1970-ima i njihovih 12 kćerki koje su rodile u 2000-ima o trudnoći i porodu.  

Nakon toga analizirali su intervjue o istim temama, ali sa ženama koje su rodile u 1980-ima.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Health Psychology, pokazala je kako su ispitanice koje su majkama postale u 70-im godinama prošlog stoljeća najspremnije slušale savjete članova obitelji.  

No, one žene koje su rodile tijekom posljednjih deset godina u obzir su uzimale širi opseg savjeta – od liječnika, iz knjiga, časopisa i interneta, ali i od članova obitelji. Pritom su se trudnice, kada su imale specifične simptome, najviše pridržavale savjeta koje su ima davale majke.

"Kada se radi o simptomima poput mučnine, žene će prvo poslušati savjet majke ili bake", izjavila je autorica studije, profesorica Paula Nicolson sa sveučilišta Royal Holloway. "Iako možda neće prepoznati koliko im je taj savjet važan, žene će mišljenje obitelji pretpostaviti znanosti", dodaje.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!