U Hrvatskoj dvostruko više transplantacija srca nego u Njemačkoj - Ordinacija.hr

Novosti

U Hrvatskoj dvostruko više transplantacija srca nego u Njemačkoj

Shutterstock

U Hrvatskoj se godišnje uspješno obavi između osam i devet transplantacija srca na milijun stanovnika, što je dvostruko više nego u Njemačkoj, istaknuto je u srijedu u KBC-u Zagreb gdje su uspješno izvedene i tri retransplantacije srca.

Transplantacija srca uvjerljivo je najbolji način liječenja uznapredovalog zatajenja srčane funkcije, a vjerojatnost da dobijete novo srce u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u Njemačkoj, istaknuo je kardiokirurg Hrvoje Gašparović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljena nova postignuća hrvatske transplantacijske medicine. 

10 znakova koji upozoravaju da je vrijeme za posjet kardiologu

Iznio je podatak da u svijetu više od dva milijuna ljudi boluje od uznapredovalog srčanog zatajenja, a samo 5500 transplantacija srca se obavi na godišnjoj razini.

Mi smo u tome stvarno odlični, zahvaljujući kvalitetnom sustavu i velikom angažmanu svih sudionika. U KBC-u Zagreb dosad su obavljene i tri retransplantacije srca, kojima je bolesniku dva puta presađeno srce, što je rijetkost svugdje u svijetu, istaknuo je Gašparović. 

Akademik Davor Miličić podsjetio je da transplantacijski program srca u KBC-u Zagreb datira od 1988., a u zadnjih desetak godina poznao je prepoznatljiv u Europi i šire.

Po broju transplantacija srca na milijun stanovnika Hrvatska zauzima drugo, odnosno treće mjesto u svijetu, ovisno o godini, istaknuo je Miličić ustvrdivši kako taj zahvat omogućuje dug i kvalitetan život pacijentu.

Na konferenciji je sudjelovala i pacijentica Biserka Sabljak kojoj je u rujnu uspješno obavljena retranspantacija srca. Tri mjeseca nakon zahvata potvrdila je da se odlično oporavlja i živi normalnim životom.

Za zdravo srce žene bi najobilniji obrok trebale jesti prije 18 sati

Naši građani trebaju biti sretni jer žive u zemlji u kojoj je zdravstvena usluga besplatna, uključujući i one najsofisticiranije zahvate, kao što je transplantacija, ugradnja mehaničkog srca, retransplantacija i skupi lijekovi. To nije slučaj u većini zemalja svijeta, pa čak i u razvijenoj Europi. Besplatno zdravstvo je veliki privilegij koji uživamo u Hrvatskoj, a KBC Zagreb kao krovna institucija u tome nastoji pružiti svoj maksimum, istaknuo je Miličić.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić transplantaciju je nazvao krunom kirurškog umijeća koja pokazuje “organiziranost sustava koji je u Hrvatskoj jako dobar”. Istaknuo je da je KBC Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se uspješno obavljaju transplantacije srca, bubrega i jetre u djece. Lani i ove godine uspješno je transplantirano srce kod petero djece.

Srčane aritmije danas se mogu liječiti s uspjehom do 94 posto

Hina

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo