Novosti

U Hrvatskoj je manjak od 4300 liječnika!

Hrvatskoj nedostaje 4300 liječnika, upozorio je Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Davor Miličić, citirajući podatke Hrvatske liječničke komore.

Miličić je podsjetio da je Medicinski fakultet među prvima počeo upozoravati javnost na sve veći problem nedostatka liječnika 2009. godine. Jedna od mjera kojima je fakultet pokušao riješiti ovaj problem bila je povećanje upisnih kvota prve godine studija s 240 studenata na 300. Iako je mjerodavno ministarstvo ovom povećanju dalo zeleno svjetlo, stavivši svoj potpis na sporazum prema kojem se obvezalo izdvajati dodatna sredstva za povećane kvote, ono nije realiziralo ništa iz sporazuma, upozorio je dekan Miličič na konferencije za medije.

Rezultati državne revizije prije godinu i pol, uzimajući u obzir samo potrebe studija medicine na hrvatskome jeziku, pokazali da na Fakultetu nedostaje čak više od 30% nastavnika, o čemu je, rekao je, fakultet upozorio Senat i javnost, da bez povećanja broja nastavnika i suradnika neće više moći kvalitetno održavati nastavu, odnosno da će morati smanjiti upisne kvote za studij medicine.

Zato, istaknuo je, Medicinski fakultet zahtijeva, uvažavajući teško gospodarsko stanje u zemlji, kao i posljedično ograničavanje zapošljavanja na Sveučilištu, da mu se, iznimno u odnosu na ostale sastavnice, omogući otvaranje novih suradničkih i nastavničkih radnih mjesta kako bi mogao održati postojeće nastavne programe.

Miličić smatra da bi povećanje upisnih kvota na studij medicine i zapošljavanje liječnika trebali biti neki od strateških prioriteta hrvatske zdravstvene politike. Dodao je kako je prosjek Europske unije 3,6 liječnika na 1000 stanovnika dok u našoj zemlji rade 2,5 liječnika na 1000 stanovnika, a prosječna je dob liječnika više od 50 godina. S druge strane, krajem 2012. godine u Hrvatskom je zavodu za zapošljavanje bilo prijavljeno 419 nezaposlenih liječnika, od kojih čak 81 liječnik s licencom za samostalan rad.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo