Novosti

U Hrvatskoj počinje suradnja kineziologije i medicine rada: kineziologija rada

Hrvatska stvara novu znanstvenu i stručnu platformu u području kineziologije i medicine rada.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. i dekan Kineziološkog fakulteta, prof. dr. sc. Tomislav Krističević potpisali su Sporazum o suradnji te time formalno otvorili vrata međusobne suradnje od izvedbe nastavne djelatnosti pa sve do provedbe stručnih i razvojnih projekata iz područja kineziologije i medicine rada.

Jedan od apsolutno rastućih zdravstvenih problema radno aktivne populacije su i mišićno-koštani poremećaji uzrokovani radom ili povezani s radom. Proučavanjem specifičnosti različitih radnih zadataka kineziologija rada u suradnji s medicinom rada svakako može i treba dati svoj doprinos otklanjanju uzroka nekih negativnih zdravstvenih učinaka koje taj posao ostavlja na mišićno-koštani sustav, a time i dati svoj doprinos sigurnosti na radu i očuvanju radne sposobnosti radnika, istaknuo je dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević.

Interdisciplinarnost u kineziologiji rada ima za cilj ponuditi odgovore na izazove suvremene medicine rada i istraživanja pokreta ljudskog tijela te je ujedno i jedan od načina ostvarenja „One Health“ pristupa Svjetske zdravstvene organizacije.

Sporazum o suradnji iniciran je od strane promotorica i idejnih začetnica koncepta kineziologije rada u Hrvatskoj, doc. dr. sc. Josipe Nakić i prim. dr. sc. Marije Bubaš, spec. medicine rada i sporta, pomoćnice ravnatelja HZJZ za medicinu rada.

Podršku razvoju koncepta kineziologije rada dali su ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, voditelj Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za medicinu rada u Hrvatskoj doc. dr. sc. Milan Milošević ujedno predstojnik Katedre za zdravstvenu ekologiju i medicinu rada i sporta i voditelj Centra za sportsku medicinu i unaprjeđenje zdravlja na radu te mnogi drugi.

Ovo je zaista značajna godina za Kineziološki fakultet, jer uz brojna velika događanja, fakultet obilježava 60 godina uspješnog rada i postojanja kao jedne od naših najutjecajnijih znanstvenih ustanova. KIF je posljednjih godina pri vrhu najpopularnijih fakulteta. Prijave za predaju dokumenata za upis na KIF su od 3. do 7. lipnja, dok je razredbeni postupak u periodu od 1. do 3. srpnja.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo