U organizaciji HURT-a održane radionice o uključivanju djece s poteškoćama u igru - Ordinacija.hr

Novosti

U organizaciji HURT-a održane radionice o uključivanju djece s poteškoćama u igru

Hrvatska udruga radnih terapeuta (HURT) ugostila je u Zagrebu od 8. do 11. ožujka svjetski poznatu radnu terapeutkinju, prof. Karen Stagnitti, iz Australije, stručnjakinju u razvoju i provedbi procjene igre, interpretaciji rezultata i pomno osmišljenih programa kako se naučiti igrati namijenjenih za stručnjake i roditelje.

Tom su prigodom organizirane dvije radionice, dvodnevna praktična radionica „Procjena djetetove igre pretvaranja ChIPPA“ te jednodnevna radionica o uključivanju djece sa autizmom u igru „Naučiti se igrati“.

„Budući da je igra djetetu najvažnija, najdraža i najznačajnija aktivnost, vrlo je važno uzeti je u obzir kao značajan medij za procjenu i intervenciju u djece sa izazovima u razvoju kao što su učenje, istraživanje, socijalna participacija, komunikacija i razvoj općenito. Adekvatna referentna procjena na temelju igre za radne je terapeute postupak jednako važan poput vađenja laboratorijskih nalaza u ciljanom liječenju npr. vrućice“, istaknula je Saša Radić, predsjednica HURT-a, dodavši kako je prof. Stagnitti održala i radionicu namijenjenu osnaživanju roditeljskih vještina pod nazivom „Parents Learn to Play“, na kojoj će uz edukaciju stručnjaka o znanju kako uključiti roditelja u dio roditelj-dijete dijade u terapiji i sami roditelji imati priliku steći znanje o tome kako shvatiti igru svog djeteta, potaknuti igru, koje igračke koristiti itd.

Prof. Karen Stagniti je nakon više od 35 godina rada u programima rane intervencije te istraživanja dječje igre kroz izdanih više od 120 publikacija, uključujući novinske članke, poglavlja knjige, i knjige uspješno razvila nekoliko procjena igre uključujući: Child-Initiated Pretend Play Assessment -ChIPPA, Pretend Play Enjoyment Developmental Checklist i Animated Movie Test. Iz tog istraživanja razvijena je terapija Learn to Play (Naučiti se igrati). Kroz godine, pozvana je prezentirati svoj rad na sposobnostima igre kod djece na nacionalnoj i internacionalnoj razini, a u Zagrebu je drugi put i to ponovno u organizaciji HURT-a.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo