U Zagrebu održan "Nacionalni skup o Hrvatskom modelu liječenja ovisnosti o drogama" - Ordinacija.hr

Novosti

U Zagrebu održan “Nacionalni skup o Hrvatskom modelu liječenja ovisnosti o drogama”

Danas je u u organizaciji Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora održan “Nacionalni skup o hrvatskom modelu liječenja ovisnosti o drogama“. Skup je organiziran povodom najave izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odnedavno u proceduri javne rasprave, kojima se značajno mijenja dosadašnji sustav liječenja ovisnika o drogama.

Prema predloženim izmjenama dosadašnji sustav dijeli se na dva dijela, s tim da jedan dio ostaje u Zavodima za javno zdravstvo, a drugi prelazi u Domove zdravlja, pri čemu se dijele i dosadašnji multidisciplinarni timovi koji su skrbili o ovisnicima. Okupljena stručna zajednica zaključila je da predložene promjene postojećeg modela prvenstveno moraju voditi računa o pacijentima i njihovim obiteljima. Visoka kvaliteta sadašnjeg sustava liječenja ovisnika osigurat će se jedino ako dosadašnji timovi stručnjaka, psihijatar, psiholog, medicinska sestra i socijalni radnik, nastave raditi zajedno i u Domovima zdravlja.

Skupu je prisustvovao ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. koji je predstavio predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te je tom prigodom izjavio: “Cilj je ovih izmjena poboljšati skrb o ovisnicima i sustav učiniti još boljim, što ćemo postići time da će se Zavodi za javno zdravstvo baviti preventivnom medicinom, a Domovi zdravlja liječenjem. Time se jača sinergija između subjekata i radit će se na brojnim zajedničkim programima. Smatramo da će se takvim ustrojem sustav poboljšati jer će se liječenjem baviti timovi specijalizirani u području liječenja ovisnosti u kojima će odsada u pravilu biti i psihijatar. Naglasio bih da nema bojazni da će doći do narušavanja sustava jer je ovo proces koji će trajati tri i više godina .”

Uvodno izlaganje održao je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dopredsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a, pročelnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC SM i voditelj Referalnog centra Ministarstva zdravlja u kojem se osvrnuo na važnost očuvanje kvalitete sustava za prevenciju i tretman ovisnosti: “Za osiguranje kvalitete sustava liječenja ovisnika važno je osigurati dovoljno educiranih stručnjaka, psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i posebno educiranih medicinskih sestara, kao i sredstva za provođenje rada timova, odjela, referentnog centra te provođenje supervizije i evaluacije programa. Jedino na taj način, uz sustavni dijalog i dobru volju svih uključenih možemo računati da će sustav napredovati, a pacijeni i njihove obitelji dobiti odgovarajuću skrb“.

Svoja viđenje najavljenih promjena iznijeli su i prof. dr. sc. Vlado Jukić, predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja te Mirjana Orban, dr. med. spec. psih., voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Hrvatski model liječenja ovisnosti je stabilan i dobro funkcionira, jedan je od najboljih takvih modela u svijetu, priznat od mnogih svjetskih stručnjaka. Ovisnici se uz različite programe dugo zadržavaju na tretmanu, a trenutno ih se u sustavu liječi oko 8.500, s tim što je broj novih heroinskih ovisnika u padu.

Nakon uvodnih izlaganja i rasprave više od 30-ak okupljenih stručnjaka zaključeno je da je sustav ovisnika u Hrvatskoj stabilan i dobro funkcionira, a preseljenje u Domove zdravlja ima smisla samo ako će se time unaprijediti skrb za ovisnike.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo