U Zagrebu se održava međunarodni tečaj o ramenu i laktu - Ordinacija.hr

Novosti

U Zagrebu se održava međunarodni tečaj o ramenu i laktu

U Zagrebu se danas i sutra po 4. put održava tradicionalni specijalizirani međunarodni tečaj o ramenu i laktu “Zagreb Shoulder & Elbow Course” u Hotelu Dubrovnik gdje će 13 predavača iz Hrvatske i Europe upoznati sudionike s novitetima iz područja ortopedije.

Cilj ovog tečaja je edukacija mladih liječnika, i onih kojima je potrebno dodatno iskustvo, te predstavljanje novih tehnologija i izmjena znanja.

Koje su glavne teme ovogodišnjeg tečaja, upitali smo organizatora i voditelja događanja, prof. dr. sc. Nikolu Čička: “Možda bih trebao izdvojiti najvažniju temu a to su nove tehnologije. Naime, danas se skoro svi zahvati izvode artroskopski, pa će se tako na ovom tečaju obrati posebna pažnja na sve pojedinosti vezane za artroskopiju ramena. To je jedna velika cjelina. Sutra, na drugom dijelu tečaja, razgovarati će se o prijelomima i protezama u području ramena – koji su česti uzroci oštećenja, kakve su posljedice te na koji način postići najbolje rezultate u liječenju pacijenta.”.

Ove godine će se raspravljati i o novoj temi, a to je lakat. Zašto se tek sada našla na rasporedu predavača pojasnio je profesor Čičak ” Lakat je jedno područje na kojemu se u svijetu i Europi sve više radi i sve više saznaje, puno je više radova na temu pa se samim time on nameće kao bitan. “. Dodaje da će biti riječi i o artroskopiji lakta, o njegovoj nestabilnosti, protezi lakta, oštećenjima i raznim vezanim temama.

Najnovije tehnologije ove će se godine predstaviti na radionicama gdje će sudionici liječnici u realnom vremenu, na tzv. “suhim kostima”, moći osjetiti nove instrumente i procijeniti koji su njihovi nedostatci, a koje prednosti. Iako zadovoljan odazivom 70-ak sudionika iz Hrvatske i Europe, prof. Čičak napominje da ovakvih edukacijskih tečajeva treba biti što više te poziva sve kolege da svojim prisustvom i znanjem doprinesu ovako važnom događaju.

Photo: Žarko Bašić/PIXSELL

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo