Novosti

Ugradnja umjetnog kuka iznosi 21.000 kuna

U Novinarskom domu održan je okrugli stol “Mogućnosti odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama” na kojem su sudjelovali Nikola Čičak, Robert Kolundžić, Tatjana Prendža Trupec i Zoran Knežević.

“Na ugradnju umjetnog kuka kod privatnika čeka se mjesec dana, a u državnim bolnicama između tri i 15 mjeseci, s tim da se posebno dugo čeka kad pacijent bira doktora koji će ga operirati, a to zovemo glazbenim željama”, otkrila je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a, na okruglom stolu “Mogućnost odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama” , koji se oržao u Novinarskom domu pod organizacijom portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista i Poliklinike Akromion.

Dob pacijenta, njegova građa, vrsta oštećenja kuka, zdjelica te životne aktivnosti diktiraju koji će kuk biti kojem pacijentu ugrađen, otkrili stručnjaci na okruglom stolu, jer svaka osoba ima svoje karakteristike. Među prisutnima je bila žena kojoj je kuk operiran prije 20 godina i sada već dvije godine čeka odgovarajuću protezu, kakva postojećim tenderom nije predviđena.

Okrugli stol

“Osobno ugrađujem implantat koji je pacijentu iz medicinskih razloga moguće ugraditi”, kazao je dr. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva. Ravnateljica HZZO-a Prenđa Trupec kazala je da HZZO plaća svaku ugradnju kuka koju prati argumentirana medicinska dokumentacija te najavila novi tender za kategorije koje postojećim nisu obuhvaćene.

“No, nadoplata za kuk u državnim bolnicama nelegalna je. Time bismo otvorili Pandorinu kutiju jer će se pacijente nagovarati na bolji standard i kad za to nema medicinske indikacije. No, spremni smo to dati na javnu raspravu pa da se vidi što građani misle o tome”, ustvrdila je ravnateljica HZZO-a.

Okrugli stol

Ugradnja umjetnog kuka iznosi 21.000 kuna, no to ne uključuje prateće
troškove hladnog pogona, koji u državnim bolnicama pokriva HZZO, otkrio
je prof. dr. Nikola Čičak iz Specijalne bolnice za ortopediju i
traumatolgoiju Akromion, opovrgnuvši tvrdnje kako privatnici “kupe vrhnje” na račun ovakvim operacija.

Ordinacija.hr
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo