Nutricionist i autor popularnih knjiga o mršavljenju, Francuz Michel Montignac, umro je u nedjelju u 66. godini, sinoć su objavile ondašnje vlasti. Njegova kći Sybille potvrdila je vijest na svom blogu, no nije specificirala uzrok smrti.
Michel Montignac izazvao je
 revoluciju u nutricionizmu 80-ih godina, kada je objasnio kako za dobru liniju
 nije bitno koliko kalorija netko unese, pa čak ni koliko vježba. Njegov se
 režim prehrane temelji na jednostavnom pravilu: u istom obroku ne smiju se
 miješati ugljikohidrati i lipide, a po prvi je put objasnio kako glikemijski
 indeks hrane može pomoći u mršavljenju i zadržavanju vitke linije. S obzirom da
 je i sam bio pretio, ovu je metodu isprobao na sebi i uspješno izgubio 15 kilograma za
 nekoliko mjeseci, koje nikada nije vratio natrag.
Prema njegovim smjernicama, trebali
 bismo konzumirati hranu koja ima glikemijski indeks 35 ili manji, kako ne bismo
 izazvali nagli skok šećera u krvi. Pametni odabir hrane sprječava skladištenje
 masti (lipogeneza) te aktivira procese koji ih uklanjaju (lipoza).
Montignacov bestseler “Jedem, dakle
 mršavim” prodan je do danas u 10 milijuna primjeraka diljem svijeta, a prije
 dvije godine izdao je knjigu posebno namijenjenu hrvatskom tržištu –
 “Montignac za Hrvate”. U njoj je ponudio zdraviju alternativu našim
 popularnim jelima.
K.H.




