Novosti

Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka

Svake godine, prve subote nakon prvog dana proljeća, obilježava se Dan narcisa.Ovaj dan prvi put je obilježen 5. travnja 1997. godine, a ove godine je već 21. po redu.

Na Dan narcisa u mnogim se gradovima Hrvatske organiziraju humanitarne akcije – prodaju se narcisi, a sav prihod namijenjen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Upravo rano otkrivanje spašava život, a narcisi simboliziraju nadu, buđenje i novi život! Zloćudne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na ljestvici uzroka smrti nalaze se na visokom 2.mjestu. Upravo zbog tog problema, Vlada Republike Hrvatske u lipnju 2006. godine usvojila je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Upravo su prevencija i rano otkrivanje provjereni, znanstveno utemeljeni i uspješni načini borbe protiv raka. Redovitom provedbom preventivnih pregleda moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje cjelokupnog hrvatskog stanovništva.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru ovog programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Ženama na kućnu adresu stiže poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke i otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke. U Hrvatskoj je rak dojke najčešći tip raka i od njega obolijeva četvrtina novooboljelih žena, dok svakoj jedanaestoj ženi prijeti rak dojke, a u sljedećim je godinama za očekivati daljnji trend porasta oboljelih.

Što je rak dojke?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest i u druge dijelove tijela.

Tko može dobiti rak dojke?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50-e godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim, pa čak i dvadesetim godinama.

Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rijeđe. Svega 1% svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod pripadnika muškog spola.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12-e godine života, menopauza nakon 50-e godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30-e godine života, pojavnost raka dojke i /ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke. Povećani rizik za rak dojke vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim: loše prehrambene navike, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju.

Što je mamografija i kada ju treba napraviti?

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od 5. do 10. dana ciklusa, brojeći od 1. dana zadnje mjesečnice.

Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, osobito kad je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.

Prvi mamografski pregled dojki trebalo bi napraviti između 38. i 40. godine života, a kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporučuje se i ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda. Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah! Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Odlazak na redovite mamografske preglede spašava život!

Više informacija o ovoj važnoj temi možete pronaći na www.hzjz.hr.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo