Novosti

Vitamini: prirodni vs. sintetski: Zašto odabrati prirodu?

Shutterstock

Prvi izbor kod pada imuniteta i energije često pada na povećani unos vitamina C, vrhovnog antioksidansa među vitaminima i prvaka u borbi protiv sezonskih bolesti. No, je li svejedno koji vitamin C izaberemo?

JESTE LI ZNALI?

Čak 80% korisnika nije svjesno da su vitamini i multivitaminski kompleksi koje koriste uglavnom potpuno umjetni.

Prirodni vs. umjetni vitamini

Znanost kemije nam omogućava da stvorimo molekule vitamina slične onima koje se nalaze i u prirodi. Međutim, sintetski ili umjetno stvoreni vitamini, iako strukturno isti, nisu uvijek točne kopije vitamina koje nalazimo u biljkama, a neke od razlika mogu imati utjecaja na njihovu biološku aktivnost.

Kemijska struktura molekule vitamina može utjecati na njezinu sposobnost apsorpcije, transporta i skladištenja, pa čak i raspadanja s vremenom, te na taj način utjecati i na njezin ukupni učinak.

Puno se debati vodilo oko toga jesu li umjetni vitamini istovjetni prirodnima. Glavna razlika u prirodnim i umjetnim vitaminima je sljedeća:

Prirodni vitamini: dobiveni su iz izvora cjelovite hrane (voća, povrća, bilja) te ih unosimo bilo kroz redovitu prehranu ili kroz prirodne dodatke prehrani, napravljene iz koncentriranih, dehidriranih namirnica.

Sintetski vitamini: izolirani vitamini stvoreni umjetno kroz industrijske procese.

Sinergijsko djelovanje s ostalim nutrijentima

Općenito govoreći, prirodni vitamini ekstrahirani iz biljaka nisu samo biokompatibilni s ljudskom fiziologijom, već se nalaze i u kombinacijama s ostalim prirodnim sastojcima prisutnima u originalnom ekstraktu: polifenolima, koenzimima i sl. Ove kombinacije potiču sinergiju aktivnih sastojaka prisutnih u ekstraktu u smislu bioraspoloživosti i očekivanim fiziološkim učincima.

U kliničkom istraživanju kontroliranom placebom, osam je nepušača u dobi između 18 i 41 godinu dobivalo ili samostalno askorbinsku kiselinu ili ekstrakt limuna prirodno bogat vitaminom C. Bioraspoloživost je procijenjena na temelju mjerenja razine vitamina C u krvi. U ovoj studiji, znanstvenici su primijetili da je prirodna askorbinska kiselina u ekstraktu limuna imala 35% veću bioraspoloživost nego samostalno uzimanje čiste sintetske askorbinske kiseline.*

Uvriježeno je mišljenje da su sintetski stvoreni vitamini kemijski gotovo identičnima onima pronađenima u hrani. No, činjenica jest da su procesi proizvodnje sintetskih vitamina znatno drugačiji od načina na koji ih biljke stvaraju. Stoga, bez obzira na sličnu struktura, vaše tijelo bi moglo reagirati drugačije na umjetne nutrijente.Također, još uvijek je nejasno na koji način se sintetski vitamini apsorbiraju i koriste u tijelu. Neki se lako apsorbiraju, dok drugi ne. Razlog se krije u tome što kada jedemo pravu hranu, nikad ne unosimo izolirane vitamine, već cijele kombinacije vitamina, minerala, koenzima i enzima koji omogućavaju optimalnu iskoristivost u tijelu. Bez ovih dodatnih komponenti, sintetski vitamini teško da će biti iskorišteni od strane tijela na isti način na koji oni iz prirodnih izvora.**

Arkovital Acerola 1000 – 100% PRIRODNI VITAMIN C

Zahvaljujući svojoj dugotrajnoj ekspertizi na području fitoterapije, Arkopharma je razvila Arkovital® Acerola 1000, 100% prirodnu formulu vitamina C iz praha bobičastog voća acerole. Bez kemijskih sastojaka, sintetskih vitamina i umjetnih boja, garantira 100%-tnu apsorpciju vitamina C te visoku biokompatibilnost s organizmom.

Cijena, 30 tableta: 107 kn

Kada koristiti Arkovital® Acerola 1000:

• kod povećanog napora i umora,

• kod pušenja – 100% prirodan vitamin C za pušače,

• kod anemije i manjka željeza – 100% prirodan vitamin C za bolju apsorbciju i lakšu podnošljivost željeza,

• 100% prirodan i biokompatibilan vitamin C kod povećanih potreba za vitaminom C – temperatura, prehlada, krvarenja, problemi s desnima…,

• 100% prirodan antioksidans.

JESTE LI ZNALI?

Acerola se svrstava u superhranu i jedan je od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi, s čak 20-30 puta većom koncentracijom vitamina C od naranče.

Arkopharma proizvodi dostupni su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

www.arkopharma.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo