Zagreb među 10 najboljih u okviru aktivnosti "Europskog tjedna mobilnosti" - Ordinacija.hr

Novosti

Zagreb među 10 najboljih u okviru aktivnosti “Europskog tjedna mobilnosti”

Shutterstock

Grad Zagreb i ove je godine u konkurenciji 2000 europskih gradova uvršten među deset najboljih koji su, prema ocjeni stručnog žirija, organizirali najbolju kampanju i implementirali trajne mjere usmjerene održivom kretanju i mobilnosti uključivanjem svih kategorija građana i velikog broja partnera/suradnika u okviru aktivnosti “Europskog tjedna mobilnosti 2014.“.

Od 2002. godine, Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) održava se od 16. do 22. rujna, u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) te nekoliko europskih organizacija.

Europski tjedan mobilnosti posvećen je održivom kretanju i mobilnosti. Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost. Poticanje javnog prijevoza, prijevoza biciklom i pješačenja, ograničavanje pristupa vozilima u uža gradska središta, korištenje čistih goriva, sporta, rekreacije i promicanje životnih stilova koji su manje ovisni o automobilu samo su dio trajnih preventivnih mjera smanjenja zagađenja okoliša uzrokovanog prometom motornih vozila u urbanim sredinama.

Centar za preventivnu medicinu, Službe za javno zdravstvo sudjelovao je u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti predstavljajući “Program poticanja tjelesne aktivnosti – Staza zdravlja na Bundeku”, namijenjen svim građanima Zagreba.

U navedenom terminu prolazak “Staze zdravlja” je organiziran i popraćen ostalim sadržajima (organizirane stručne vježbe istezanja i zagrijavanja prije prolaska Staze te vježbe istezanja nakon prolaska staze, dijeljenje edukativnih letaka, savjetovanje…). “Staza zdravlja” dostupna je građanima tijekom cijele godine.

Sudjelovanje Grada Zagreba u “Tjednu mobilnosti” pokrenule su udruge osoba s invaliditetom i “Udruga Moj bicikl”, s obzirom na to da su upravo one najviše zainteresirane za potpunu mobilnost i pristupačnost gradskih prostora i sadržaja. Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koordinator je aktivnosti u kojima sudjeluju svi gradski uredi i službe.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo