Svjetski tjedan dojenja obilježava se i ove godine od 01. do 07. kolovoza u više od 120 zemalja diljem svijeta kako bi se rodilje potakle na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.
Majčino mlijeko sadrži sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj u idealnoj količini i visokoraspoloživom obliku, tako da u potpunosti zadovoljava potrebe zdravog djeteta za hranom i tekućinom u prvih šest mjeseci života. Stoga djetetu u tom razdoblju života ne treba ništa osim majčinog mlijeka, a nakon šestog mjeseca postupno se uvodi i druga hrana.
Prema preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, idealno bi bilo nastaviti s dojenjem do druge godine djetetova života, odnosno sve dok majka i dijete to uzajamno mogu i žele.
Dojenje je izrazito praktično i sigurno, ne zahtijeva posebnu pripremu i pribor, lako dostupno bez obzira na vrijeme i mjesto, uz znatno smanjeni rizik infekcije kao posljedica vanjske bakterijske kontaminacije mlijeka, te predstavlja uštedu u kućnome budžetu. Majčino mlijeko smanjuje opasnost infekcija i zbog zaštitnih tvari koje sadrži, lako je probavljivo, stimulira sazrijevanje probavnog i imunološkog sustava, ne opterećuje bubrege, a optimalan sastav i količina esencijalnih masnih kiselina, kao što su linoleiska, α-linolenska i dokozaheksanoična kiselina, osigurava pravilan razvoj mozga.
Dojenje smanjuje rizik razvoja alergija na hranu, rizik za pojavu autoimune bolesti (npr. šećerne bolesti tipa 1), te rizik od iznenadne smrti u dojenačkom razdoblju.
Psiholozi su potvrdili da dojenje kod djeteta razvija snažan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, a kod majki majčinske osjećaje i vezivanje za dijete i tako pozitivno utječe na psihološki razvoj djeteta. Ujedno je zdravo i za ženu. Ono omogućuje brže vraćanje maternice i čitavog organizma u stanje kakvo je bilo prije trudnoće, brže mršavljenje nakon poroda, te smanjuje učestalost karcinoma dojke i jajnika, infekcija mokraćnog sustava i debljine.