Novosti

Zatvorenici se hrane bolje od bolničkih pacijenata

Osobe koje svoju kaznu odslužuju u Britanski zatvorima konzumiraju kvalitetniju hranu od pacijenata u bolnicama. Pokazali su to rezultati istraživana provedenog na Sveučilištu Bournemouth.

“Činjenica da veliki broj bolnica ne uspijeva svojim pacijentima poslužiti zdrave obroke zaista je nevjerojatna. Ako se zatvorenicima može servirati kvalitetna hrana, onda je to moguće provesti i u bolnicama”, izjavili su znanstvenici.

kKoji je primarni problem bolnica? Otkriveno je kako u velikim zdravstvenim ustanovama nitko ne obraća pažnju jedu li pacijenti hranu pripremljenu upravo za njih. Naime, brojne bolesne i starije osobe imaju potisnuti apetit ili fizičke probleme koji ometaju njihovu ishranu. Britanske bolnice godišnje bace 11 milijuna nepojedenih obroka.

Istraživanje je također pokazalo kako bolnice izdvajaju puno manje novca za obroke od ustanova za pritvaranje osoba koje su se ogriješile o zakon, otkrilo je istraživanje. Zbog toga je zatvorska hrana puno kvalitetnija – bogata je ugljikohidratima, a siromašna mastima.

“Osobe koje se trenutno nalaze u zatvorima diljem Britanije konzumiraju iznimno kvalitetne namirnice koje obiluju hranjivim sastojcima. Ta je hrana čak bolja i od one koju konzumira većina građana”, izjavio je istraživač John Edwards.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo