Nakon što su pregledali podatke od oko 15.000 odraslih ispitanika, američki su istraživači zaključili kako povećana konzumacija (bilo koje vrste) alkohola vodi do loših izbora namirnica, povećanog unosa kalorija, a smanjene konzumacije voća, žitarica i mlijeka.
“Puno
alkohola i faktori prehrane su nezavisno povezani s bolestima krvožilnog
sustava, određenim tipovima raka i drugim kroničnim zdravstvenim problemima.
Ovi rezultati postavljaju pitanje mogu li kombinacija zlouporabe alkohola i
loša prehrana zajedno djelovati i dalje povećati zdravstvene rizike”,
upozorio je doktor Kenneth Warren, direktor Nacionalnog instituta zlouporabe
alkohola i alkoholizma, jedne od nekoliko institucija koje su provele ovo
istraživanje.
Stručnjaci
ističu kako pijanstvo čini osobe lijenima, a konzumacija čipsa ili škrobne
hrane poput pomfrita samo će podcrtati učinak alkohola. Preskakivane obroka
zbog druženja u omiljenom kafiću uz nekoliko piva ili čaša vina može
pridonijeti širem struku, te samim time povećati rizik od razvijanja mnogih
zdravstvenih problema povezanih s debljinom – dijabetesa, hipertenzije,
koronarnih bolesti, bolesti žuči, osteoartritisa, te nekoliko vrsti raka.
K. Horvat