Ako ste do sada bili uvjereni kako ćete konzumacijom “zdravih” pločica od žitarica i slične hrane u organizam unijeti manju količinu šećera – bili ste u krivu!
Naime, istraživači su otkrili kako se u određenim vrstama voćnih žitarica krije
čak 69 posto šećera! Za usporedbu, određene vrste sladoleda sadrže samo 20
posto šećera.
O ozbiljnosti cijele situacije govori i apel kojim su zdravstveni stručnjaci upozorili proizvođače hrane na potrebu smanjenja
količine šećera u proizvodima.
“Šećer je jeftina roba, a koristi se tamo gdje
bi trebalo i tamo gdje ne bi. Moramo stalno vršiti
pritisak na industriju kako bi u proizvodnji hrane koristila što manje šećera”, rekao je prof. Alan Maryon-Davis, predsjednik američkog Fakulteta
za javno zdravstvo.
Iako brojni proizvođači tvrde kako njihovi proizvodi
sadrže samo prirodni šećeri iz voća, istraživanje je pokazalo kako je ovaj
podatak daleko od istine. Naime, većina proizvođača upotrebljava rafinirani
šećer.
Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da previše šećera
može uzrokovati truljenje zuba i povećati rizik od pretilosti, srčanih
bolesti i dijabetesa.
K. R.