Novosti

Zlatna jesen u Domu za starije i nemoćne osobe Severović

Otvoren i dostupan Dom Severović osmišljen je ne kao ustanova, nego kao pravi, istinski dom svakog njegovog stanovnika. Iz tog razloga otvoren je 24 sata dnevno. Pravo vrijeme posjeta je ono vrijeme kada poželite vidjeti osobu koja živu u Domu, u bilo koje doba dana ili noći.

Prije pet godina, u studenom 2011. godine, svoja je vrata otvorio Dom za starije i nemoćne osobe Severović. Peta obljetnica Doma dobra je prilika da ispričamo priču o uspješnom poslovnom pothvatu bračnog para Severović i ostvarenju vizije o domu dostojnom života čovjeka treće životne dobi.

Prije podosta godina Gordana Severović, viša medicinska sestra, i Zoran Severović, građevinski poduzetnik, suočili su se s osobnim okolnostima smještaja članova uže obitelji u starački dom. Naišavši na niz prepreka u traženju adekvatnog smještaja, od neprimjerenih pozicija, preko upitne kvalitete usluge do loše opremljenosti objekata, odlučili su spojiti svoja stručna i praktična znanja i vlastitim snagama izgraditi dom za ljude treće životne dobi primjeren civilizacijskom trenutku u kojem živimo. To im je i uspjelo i danas imaju  jedan od najvećih i najpoželjnijih Domova u Hrvatskoj.

Dom na obroncima Medvednice

Okružen obroncima Medvednice i prekrasnim zagorskim krajolikom, na svega 15 minuta vožnje od zagrebačkog Črnomerca ili Novog Zagreba, na 6000 m2 prostire se Dom Severović.

„Dugo smo tražili primjerenu lokaciju. Željeli smo Zagrepčanima ponuditi smještaj u Domu izdvojenom iz užurbanog ritma grada i smoga, a opet dovoljno blizu da zadržimo kontinuitet i učestalost obiteljskih susreta toliko važnih za naše korisnike. Pronašli smo prekrasnu parcelu u mjestu Novaki Bistranski i shvatili da je idealna za izgradnju doma kakvog smo imali u našim vizijama. Izgradnjom Doma naši su snovi postali stvarnost i sada smo, nakon pet godina rada, ponosni i sretni jer je Dom Severović prepoznat kao toplo i pristupačno mjesto za dostojanstveni život pripadnika treće životne dobi“, ističe Zoran Severović, suvlasnik Doma.

Arhitektura Doma Severović suvremena je i istovremeno potpuno funkcionalna. Prostrani i međusobno dobro povezani zajednički prostori Doma omogućuju korisnicima ugodan boravak i druženje u manjim ili većim grupama. Od zajedničkih prostorija posebno se ističu elegantna blagovaonica i dnevni boravak, separei za zabavu s gostima i obitelji, knjižnica, dobro opremljen prostor za fizikalnu terapiju te natkriveni vidikovac za odmor i druženje. Sobe su jednokrevetne i dvokrevetne. Mnoge od njih imaju balkone, a apsolutno sve opremljene su klima uređajima, sustavom poziva u hitnim slučajevima, kabelskom TV, adekvatno povišenim wc  školjkama i tuševima sa sjedalicama te sefovima za dragocjenosti.

Botanički vrt – odmor za oči i dušu

Park Doma Severović idealno je mjesto za odmor i opuštanje u pravoj maloj oazi biljaka, šetnica i sjenica. Više od 60 vrsta raznoga cvijeća i biljaka zasađeno je u vrtu i o njima se najviše brinu stanovnici Doma. Park se prostire na 5000 m2  i opremljen je klupama za odmor i rukohvatima koji korisnicima pružaju sigurnost, a boravak na svježem zraku, bilo da je u pitanju šetnja, čitanje u sjenovitim dijelovima parka, obrok na otvorenome ili jednostavno vrtlarenje, pruža dodanu vrijednost i povećava kvalitetu života stanovnika Doma.

Život u mirovini može biti zabavan, sretan i ispunjen

Dom Severović nudi iznimnu uslugu i vrlo raznolike aktivnosti unutar zajednice i svojim korisnicima pruža  razne mogućnosti odabira svakodnevnih ili povremenih aktivnosti. Tako unutar Doma postoje različite kreativne radionice, plesna i pjevačka društva, klupska i vjerska druženja, a najomiljenija razonoda je igranje društvenih igara, provođenje večernjih sati u plesu i pjesmi, radna terapija vrtlarenjem u botaničkom vrtu Doma, a česti su i izleti i piknici te organizirani posjeti različitim koncertima, izložbama i drugim kulturnim manifestacijama.

Dan svakog stanovnika u Domu Severović kreiran je sukladno osobnim potrebama. Najčešće počinje pomno pripremljenim doručkom u restoranu Doma, a nakon toga svaki korisnik bira raspored koji je za njega optimalan i usklađen sa željama i potrebama. Često  su korisnici raspoloženi za aktivniji jutarnji raspored ispunjen šetnjama, blagim medicinskim vježbama ili individualnom fizikalnom terapijom koju vode educirani fizioterapeuti. Oni koji žele mirnije jutro čitaju u nekoj od ugodnih zajedničkih prostorija ili ispijaju duge kave čavrljajući s prijateljima na otvorenom vidikovcu s kojeg puca pogled na zelene zagorske pejzaže.

Nakon popodnevnog obroka vrijeme provode u igranju društvenih igara, na nekoj od organiziranih sekcija, gledajući filmove u kućnom kinu ili odlaze u posjet raznim događanjima  u Zagrebu ili mjestima u okolici Doma.

„Stanovnici Doma žive život sretne i blagostanjem okružene zajednice i najmanje vremena provode u svojim sobama. Sadržaji su toliko raznovrsni i interesantni da ne ostavljaju vremena za osamljivanje i teške misli. Zajednica živi bogat i ispunjen  život, svaki stanovnik  Doma član je naše velike obitelji  i okružen je zajedništvom, prijateljstvom i potporom svih djelatnika i stanovnika Doma. Zajednica je osmišljena kako bi korisnicima pružila potpunu udobnost i komfor i omogućila im da se bez ometanja posvete onome što im je zaista važno – uživanju u životu”, dio atmosfere Doma Severović prenosi nam suvlasnica Gordana Severović.

Miriše na domaće

Blagovaonicom Doma Severović  kontinuirano se šire ugodni mirisi domaće hrane koju pod kontrolom nutricionista, koristeći samo najfinije i svježe namirnice,  pripremaju talentirani kuhari. Korisnicima Doma pruža se mogućnost izbora dnevnog menija, uključujući i opcije za one koji imaju posebne prehrambene potrebe. Obroke mogu konzumirati u ugodnom ambijentu restorana ili na otvorenome, na terasi, uživajući u suncu i hrani na svježem zraku.

Holistički pristup zdravlju

Djelatnici Doma Severović posvećeni su očuvanju  fizičkog, mentalnog i emotivnog zdravlja svojih korisnika. Holistički pristup zdravlju ono je što ovaj Dom čini drugačijim i posebnim. Iskusni zdravstveni tim sastoji se od obiteljskog liječnika opće prakse te konzilijarnih liječnika fizijatra, psihijatra, stomatologa i drugih liječnika različitih specijalizacija.

Oni su dostupni za sva pitanja ili nedoumice koje korisnici imaju  o svom zdravlju i prehrani, a za korisnike koji trebaju kontinuiranu liječničku skrb, organizirane su redovite laboratorijske pretrage. U timu Doma Severović  nalaze se i visokoeducirane medicinske sestre i njegovatelji te fizioterapeuti koji su u Domu prisutni 7/24. Osoblje je educirano za brzo i učinkovito reagiranje u slučaju hitne medicinske pomoći, a svakodnevno su od pomoći pri jutarnjem/večernjem odijevanju i osobnoj higijeni korisnika.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo